Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kleurt je tong wit? Dit zegt het over je gezondheid

heb-je-vaak-een-witte-tong-dit-zegt-het-over-je-gezondheid.jpg

Welke kleur heeft jouw tong? Het ziet er misschien een beetje stom uit om je tong uit te steken in de spiegel, maar het kan wel heel nuttig zijn. De kleur van je tong zegt namelijk heel veel over je algemene gezondheid. Een witte aanslag op je tong kan bijvoorbeeld wijzen op een gezondheidsprobleem.

Veel mensen hebben wel eens last van een witte aanslag op hun tong. En hoewel dit meestal duidt op een onschuldige oorzaak, is het toch verstandig even bij jezelf ten rade te gaan. Er zijn namelijk drie belangrijke oorzaken:

1. Witte tong door verminderde weerstand

In het algemeen wijst een witte tong op een verminderde weerstand. Vaak wordt dit veroorzaakt door een stressvolle periode of een ziekte. Wanneer je bijvoorbeeld verkouden bent, is het niet zo gek dat je tong wit kleurt. Het duidt bijna altijd op een verhoogde groei van bacteriën en schimmels die van nature al voorkomen op je tong. Normaal gesproken zijn die netjes in balans, maar bij een verminderde weerstand kan dat nog wel eens verstoord raken. Om die reden gaat deze kleuring ook vaak samen met een slechte adem.

2. Geïrriteerd mondslijmvlies

Naast een verminderde weerstand kan een witte tong optreden bij geïrriteerd mondslijmvlies. Dit kan komen door levensstijlfactoren zoals roken, koffie, te veel suiker en slechte gebitsverzorging. Ook als je te weinig speeksel hebt, bijvoorbeeld door medicijngebruik, wordt de mond minder goed schoongehouden en hebben bacteriën eerder vrij spel. Dat kan zorgen voor witte tongaanslag.

Lees ook: Waarom ontstoken tandvlees gevaarlijker is dan je misschien denkt

3. (Tong)aandoeningen

Slechts in een enkel geval wijst een witte tong op een onderliggende aandoening aan de tong. Zo is het onder andere een veelvoorkomend verschijnsel bij een landkaarttong, haartong en een tongontsteking. Ook aandoeningen zoals leukoplakie, lichen planus en bepaalde infecties zoals syfilis kunnen een witte tong geven. Vaak zijn deze wel te behandelen met behulp van de huisarts of tandarts.

Witte tong

Ernstig is een witte tong dus meestal niet. In de meeste gevallen verdwijnt de kleur vanzelf. Daarnaast kun je zelf bepaalde maatregelen nemen om te zorgen dat je tong mooi roze blijft. Poets je tanden twee tot drie keer dag en probeer daarnaast regelmatig te flossen of stoken. Ook kan het helpen om je tong te verzorgen met een tongschraper en mondwater. Hoe je zo’n tongschraper goed kunt gebruiken, kun je hier lezen. Wanneer de witte tongkleur langer aanhoudt of als je vermoedt dat er een onderliggende ziekte speelt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | DokterDokter, Vraagdetandarts
Beeld | iStock

Ook interessant