Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat is gezonder: een trosje witte of blauwe druiven?

blauwe-druiven-of-witte-welke-zijn-gezonder.jpg

Druiven zijn net als ander fruit goed voor je gezondheid en passen heel goed in de Schijf van Vijf. Maar: hoe gezond zijn druiven eigenlijk? En wat is het verschil tussen witte en blauwe druiven?

We vertellen je meer over deze kleine vitaminebommetjes.

Zo gezond zijn druiven

Druiven eet je als snoepjes: ze smaken fris, zoet en knapperig. En ze passen ook overal bij: door een salade, in een smoothie, bij een kaasplankje, op de ontbijttafel of zo uit je hand. Toch staan druiven er soms om bekend veel suiker te bevatten en zouden ze minder handig zijn om te eten als je bijvoorbeeld aan de lijn bent. Daarom een paar feiten over dit stukje fruit:

  • Van alle populaire fruitsoorten in Nederland leveren druiven de meeste voedingsvezels. Vezels geven je niet alleen een verzadigd gevoel, ze zijn ook nodig voor een goede stoelgang.
  • Druiven bevatten nauwelijks vitamine C, maar ze bevatten wel veel kalium; een mineraal dat belangrijk is voor het in balans houden van je bloeddruk.
  • Druiven bevatten ongeveer 75 calorieën per 100 gram. De fruitsoort heeft inderdaad een suikergehalte dat wat hoger is dan dat van sommige vruchten. Als je een handje druiven eet, krijg je misschien wel meer calorieën binnen dan wanneer je kiest voor aardbeien, maar minder dan bij het eten van een banaan of avocado. En een stuk minder calorieën (en meer voedingswaarde) dan bij het eten van een koek of handje chips. Hier vind je een overzicht van fruit met de minste en de meeste calorieën per portie.
  • Leuk om te weten: de druif neemt de zesde plek in op de lijst van meest gegeten fruitsoorten in Nederland.

Het verschil tussen witte en blauwe druiven

Het Voedingscentrum adviseert om 2 stuks of 200 gram fruit per dag te eten. Het eten van fruit (en groente) verlaagt het risico op chronische ziekten en bepaalde vormen van kanker. Druiven passen dus prima in een gezond voedingspatroon. Maar wat is nu precies het verschil tussen witte en blauwe druiven?

Hoewel beide soorten gezond zijn, zijn er volgens het Voedingscentrum in ieder geval een aantal verschillen. Zo bevatten blauwe druiven bijvoorbeeld meer vezels: per trosje (125 gram) druiven zit er 1,7 gram vezels in witte druiven en 2,6 gram in blauwe druiven. Overeenkomsten zijn er ook: beide soorten bestaan voor 80 procent uit water.

De voedingswaarde van blauwe druiven

In 1 trosje (125 gram) blauwe druiven zit:

  • 94 kcal
  • 0,1 gram vet
  • 0 gram verzadigd vet
  • 21 gram koolhydraten
  • 21 gram suikers
  • 2,6 gram vezels
  • 0,8 gram eiwit
  • 0,02 gram zout

De voedingswaarde van witte druiven

In 1 trosje (125 gram) witte druiven zit:

  • 95 kcal
  • 0,5 gram vet
  • 0,1 gram verzadigd vet
  • 21,1 gram koolhydraten
  • 19,5 gram suikers
  • 1,7 gram vezels
  • 0,6 gram eiwit
  • 0 gram zout

Zoals je ziet, zijn de verschillen dus minimaal. Het grootste verschil zit ‘m in het aantal vezels, waarbij je dus zou kunnen stellen dat blauwe druiven nét iets beter zijn voor je stoelgang.

Blauwe druiven in top 5 vetverbrandende vruchten

Er is trouwens nog een ander verschil. Blauwe druiven staan namelijk in de top 5 van vetverbrandende vruchten, volgens Amerikaanse onderzoekers. Het geheim schuilt ‘m in bepaalde stofjes die vooral voorkomen in groenten en fruit met een blauwe, rode of paarse kleur (zoals rode druiven). Hoe dat zit, lees in je in dit artikel.

Bron | Voedingscentrum
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant