null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wit vlees heeft hetzelfde effect op je cholesterol als rood vlees

Wie last heeft van een hoog cholesterol, kan vleesproducten maar het best zo veel mogelijk vermijden. Lang werd gedacht dat alleen rood vlees een negatieve impact had, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat ook een dieet met veel wit vlees niet goed is voor je cholesterol.

Onderzoekers van het Children’s Hospital Research Institute in Oakland verdeelden een groep van 113 proefpersonen van tussen de 21 en 65 jaar oud in twee testgroepen. Beide groepen volgden een dieet bestaand uit drie delen. De eerste vier weken aten ze daarbij alleen eiwitten afkomstig uit rood vlees, de volgende vier weken eiwitten afkomstig uit wit vlees en daarna vier weken plantaardige producten. De ene groep at maaltijden die rijk zijn aan verzadigde vetten, terwijl de tweede groep juist voeding tot zich nam die weinig verzadigde vetten bevat.

Ander vlees, zelfde effect

Van verzadigde vetten was al bekend dat het de cholesterolwaarden verhoogt. Het was voor de Amerikaanse onderzoekers dan ook geen verrassing dat de groep met het dieet dat rijk was aan verzadigde vetten een hoger cholesterol had dan de groep die een mager dieet volgde. Maar wat de wetenschappers niet hadden verwacht, was dat het eten van wit vlees hetzelfde effect had als rood vlees. Zowel de slechte als de totale hoeveelheid cholesterol werd er op dezelfde manier door beïnvloed. Het cholesterolgehalte werd wel lager in de weken dat de proefpersonen hun eiwitten uit plantaardige producten haalden.

Andere risico’s van rood vlees

Hoewel het dus voor je cholesterol niet uitmaakt of je rood of wit vlees eet, kun je rood vlees toch beter zo veel mogelijk vermijden. Eerder onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het eten van rood vlees de kans op het krijgen van darmkanker met twintig procent vergroot.

Lees ook

Nieuwe verlaagde richtlijn voor cholesterol: wat betekent dit?

Bronnen| The New York Times, American Journal of Clinical Nutrition

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden