null Beeld

Wist jij dit al? Feiten en fabels over zonbescherming

Goede bescherming tegen de zon is een must om zonneleed te voorkomen. Niet iedereen blijkt even goed te zijn geïnformeerd. Uit onderzoek van Startpagina.nl blijkt dat maar liefst 22 procent van de ondervraagden zich niet insmeert. Dr. Catharina Meijer, cosmetisch arts, medisch directeur bij DermaClinic en voorzitter van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde zet de meest voorkomende fabels en feiten voor ons op een rij.

Alleen als de zon fel schijnt is het nodig om je in te smeren

FABEL: "Het gaat niet zozeer om de felle zon maar om bescherming tegen uv-straling. En die is overdag altijd aanwezig. Ook als het bewolkt is en in de schaduw loopt de huid DNA schade op als gevolg van inwerking van de ultraviolette stralen. Maak er dus een routine van elke dag opnieuw uv-bescherming te gebruiken."

Smeer in de ochtend een flinke laag zonnebrandcrème, om je de hele dag te beschermen

FABEL: "Een dikke laag crème oogt niet fraai en draagt bovendien niet bij aan een langdurige bescherming van de huid. Elke uv-bescherming is namelijk na twee(!) uur uitgewerkt. Het is dus veel beter om elke twee uur het insmeerritueel te herhalen. En als je gaat zwemmen of sporten (zweten) dan is nóg vaker herhalen het devies!"

Kies voor je zonbeschermer liever een pompje dan een potje

FEIT: "Veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk verpakkingsmaterialen zijn voor de houdbaarheid en stabiliteit van de inhoud. In potjes kunnen de actieve werkstoffen minder lang stabiel zijn, ofwel het product verliest mogelijk zijn werkzaamheid. Ook qua hygiëne is een pompflacon te verkiezen boven een potje."

Met een zonnebrandcrème van bekende A-merken zit ik altijd goed als het gaat om bescherming van mijn huid

FABEL: "De voornaamste functie van een zonnebrandcrème is dat deze de huid beschermt tegen uv-A- en uv-B-straling. Veel crèmes bevatten echter stoffen als alcohol, die de huid kunnen irriteren of parfum wat bij blootstelling aan de zon zelfs tot ernstige pigmentvlekken leidt. Kijk daarom altijd naar de ingrediëntenlijst bij het kiezen van een zonbeschermingsproduct. De exclusiefste en nieuwste zonbeschermers bevatten natuurlijke melanine. Melanine is onderdeel van het pigment in de huid en biedt de natuurlijkste en effectiefste bescherming tegen alle schadelijke effecten van uv-straling."

Een hoge SPF factor staat garant voor de beste bescherming

FABEL: "Wat weinig mensen weten is dat de SPF - Sun Protecting Factor - alleen iets zegt over de mate van bescherming tegen uv-B-straling en niet over de mate waarin het product tegen uv-A beschermt. Van deze onwetendheid wordt door veel fabrikanten dankbaar gebruikgemaakt door vooral de SPF-factor te promoten. Goed om te weten is dat een SPF factor tussen 35 en 50 al een optimale bescherming biedt tegen uv-B-straling. Voor bescherming tegen uv-A-straling zijn ingrediënten als titaniumoxide en zinkoxide van belang."

De zon is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige huidveroudering

FEIT: "Te veel blootstelling aan de zon veroorzaakt DNA-schade in de huidcellen. Dit leidt tot vroegtijdige huidveroudering door verlies van stevigheid en elasticiteit, het ontstaan van ouderdomsvlekken, rimpels en een verhoogd risico op huidkanker. Gebruik daarom elke twee uur een zonnebrandcrème die beschermt tegen uv-A- en uv-B-schade. Ga op een terras ook eens wat vaker met je rug naar de zon zitten of draag een pet of hoed. Zo geniet je van de zon én behoud je langer een veerkrachtige, jonge en stralende huid."

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden