null Beeld

Wist jij dat déze dingen tot dementie kunnen leiden?

Er zijn inmiddels een paar bekende oorzaken. Maar de aandoening is voor een groot deel nog steeds een mysterie. Onderzoekers blijven nieuwe verbanden ontdekken tussen soms onschuldig ogende zaken en dementie. We zetten de meest opvallende resultaten op een rij.

Van hoge bloeddruk, traumatische hersenbeschadigingen, neurologische ziekten en erfelijkheid staat het inmiddels vast. Maar er zijn meer mogelijke oorzaken van dementie. Daarvan zijn wetenschappers overtuigd. De Amerikaanse Alzheimer’s Association maakt eerst nog eens duidelijk dat het bij dementie om een verzamelnaam gaat voor symptomen die te maken hebben met geheugenverlies en andere denk-gerelateerde problemen. De ziekte van Alzheimer is daar een voorbeeld van. Hoe die symptomen kunnen ontstaan, is wat de wetenschappers met hun verschillende studies hopen te ontdekken.

Slapeloosheid

Er is een verband tussen slapeloosheid en dementie, volgens onderzoekers van de Amerikaanse Sleep Research Society. Deelnemers aan hun onderzoek die last hadden van symptomen als chronische vermoeidheid en slapeloosheid, hadden drie keer meer kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.

Gehoorverlies

Onderzoek van een vermaard gezondheidscentrum in het Franse Bordeaux wijst op een verband met gehoorverlies bij ouderen. Ouderen die doof of slechthorend worden, hebben volgens de onderzoekers een hogere kans op depressie en dementie. Wanneer er een gehoorapparaat wordt gebruikt, is dit risico er overigens niet.

Luchtvervuiling

De aangetaste deeltjes in de lucht in vervuilde gebieden kunnen de kans op dementie verhogen. Onderzoekers van de University of Southern California ontdekten dat deze deeltjes via de neus de hersenen binnendringen en daar vervolgens schade kunnen veroorzaken. Hierdoor ontstaan ontstekingen. Bij mensen die vaak last hebben van dit soort ontstekingen kan dit het gen voor de ziekte van Alzheimer sneller activeren.

Herpes

Wetenschappers aan de Britse Universiteit van Oxford vonden een verband tussen het herpes virus type 1 en dementie. Beide aandoeningen kunnen worden veroorzaakt door eenzelfde genvariant. Ander Amerikaans onderzoek liet al zien dat het gebruik van medicijnen tegen herpes het risico op dementie verkleint.

Slechte mondhygiëne

Je kunt maar beter goed blijven flossen, want ook een slechte mondhygiëne zou kunnen leiden tot geheugenverlies. Onderzoekers van de Poolse Universiteit van Krakau vonden een mondbacterie in de hersenen van alzheimerpatiënten die tandvleesontsteking veroorzaakt. Ook werd het enzym gingipaïne aangetroffen, dat de mondbacterie aanmaakt en voor ontstekingen zorgt. Bij een vervolgexperiment met muizen zagen de wetenschappers dat het enzym voor een toename zorgde van het eiwit beta-amyloïd in de hersenen. Dit eiwit bouw zich op in zogeheten plaques tussen hersencellen. Deze cellen kunnen hierdoor niet meer goed met elkaar communiceren, met dementie tot gevolg.

Kalmerende medicijnen

Regelmatig gebruik van kalmerende medicijnen als benadryl of benzodiazepines verhoogt de kans op dementie, toont een studie van de Amerikaanse University of Washington aan. Deze medicijnen verhinderen of blokkeren de neurotransmitters in het perifere zenuwstelsel, dat de verbindingen vormt van en naar onze organen en weefsels en het centrale zenuwstelsel. Mensen worden er kalmer van, maar het belemmert ook het denken en hun geheugen. Als dit op langere termijn gebeurt, kan er blijvende schade ontstaan.

Bij twijfel naar de huisarts

Hoewel deze oorzaken worden gelinkt aan dementie, is het lang niet altijd zo dat ze tot klachten leiden. Bovendien zijn veel van deze dingen goed te verhelpen en te voorkomen. Let dus altijd goed op je gezondheid en raadpleeg een dokter wanneer je twijfelt of jij of iemand in je omgeving symptomen vertoont waarover je je zorgen maakt.

Bron | bustle.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden