Gezondheid

Waarom de wintertijd volgens experts gezonder voor ons is dan de zomertijd

waarom-de-wintertijd-volgens-experts-gezonder-voor-ons-is.jpg

In de nacht van 27 op 28 oktober gaat om 03.00 uur de wintertijd in. Dat betekent dat de klok een uur teruggaat. Heeft de overgang naar de wintertijd ook invloed op onze gezondheid?

Deze gevolgen vallen gemiddeld mee. Sterker nog: de wintertijd zou volgens experts gezonder zijn dan de zomertijd.

Zomertijd vs. wintertijd

Volgens hoogleraar chronobiologie Domien Beersma hebben mensen meer last van de tijdsverandering als de zomertijd begint. Dit heeft alles te maken met onze biologische klok, legt hij aan de Volkskrant uit. Die heeft ons geleerd op welke momenten van de dag we actief moeten zijn en zorgt ervoor dat ons lichaam in staat is om activiteiten uit te voeren.

Bij de overgang naar de wintertijd hoeven die processen niet te worden ‘aangezet’, omdat ze al zijn opgestart. We zijn al gewend om om half acht ’s ochtends op te staan, terwijl het dan eigenlijk nog maar half zeven is. We hoeven niet te schakelen, maar hebben juist een uurtje extra.

Tegen het ritme in

Waarom ondervinden we wel problemen als we van de winter- naar de zomertijd gaan? Volgens Beersma komt dit doordat we vroeger op de dag actief moeten worden. Hierop is het lichaam nog niet voorbereid, waardoor de kans op fouten groter is. Omdat het verzetten van de tijd tegen ons ritme en onze regelmaat ingaat, is Beersma van mening dat we beter één tijd kunnen aanhouden. Een beetje zoals de Europese Unie nu ook voorstelt.

Auto-ongelukken en hartinfarcten

Kortom: de wintertijd is volgens de wetenschap de gezondere tijd voor ons. Uit onderzoek blijkt zelfs dat er na ingang van de zomertijd mogelijk een groter risico zou zijn op auto-ongelukken. En déze studie claimt dat er in diezelfde periode een vergrote kans is op hartinfarcten. Voorlopig hoeven we ons daar allemaal niet druk over te maken. Eerst maar de klok een uurtje terugzetten. Dan zien we volgend voorjaar wel weer hoe we ons instellen op het ingaan van de zomertijd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | De Volkskrant
Beeld | iStock

Ook interessant