Gezondheid

Het is weer de tijd van wintertenen: dít kun je ertegen doen

wintertenen.jpg

Het is misschien wel één van de meest vervelende winterkwaaltjes: wintertenen. Ieder jaar krijgen we weer te maken met gevoelloze, tintelende, jeukende en pijnlijke tenen (en misschien zelfs vingers, als je ook winterhanden hebt). Wat kun je ertegen doen?

Bij de behandeling van wintertenen is voorkomen eigenlijk de beste manier.

  1. Houd je voeten en handen warm

    Wintertenen ontstaan wanneer je voeten van heel koud naar heel warm gaan. Dan gaan ze jeuken, worden ze opgezwollen en is het eigenlijk al te laat. Dit kun je dus beter voorkomen door je handen en voeten zo warm mogelijk te houden. Dikke (thermo)sokken, handschoenen, beweging: alles om die wintertenen te voorkomen.

  2. Draag goed passende schoenen

    Als je tenen worden afgekneld, dan stroomt er minder bloed naartoe en worden ze sneller koud. En dat wil je voorkomen! Het is sowieso belangrijk om in de winter isolerende, ademende kleding te dragen die goed past. Zo houd je je lichaam op de optimale temperatuur.

  3. Smeer je handen en voeten in

    Is het toch misgegaan en voel je de eerste symptomen al opkomen? Het beste wat je dan kunt doen is je handen en voeten insmeren met een vette, verzorgende crème. Je tenen en vingers vet houden verzacht namelijk de jeuk en pijn. Een massage kan ook helpen, omdat dit de bloedstroom op gang brengt. En vooral: zo min mogelijk krabben! Daar krijg je alleen maar meer pijn van.

Bron | Viva
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant