Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wintertenen: wat zijn de symptomen en kun je er iets aan doen?

koude-tenen-handen.jpg

Ongeveer één op de tien Nederlanders heeft er wel eens mee te maken gehad: wintertenen. Rode of paarse plekken of zwellingen met jeuk, een branderig gevoel of pijn aan tenen (of handen) nadat je vanuit uit de kou buiten weer naar binnen gaat.

Herken je de symptomen? Dan kun je gerust adem halen. Het is geen gevaarlijke aandoening. Het is vervelend, maar de klachten gaan vanzelf weer weg als lichaam opwarmt. Er zijn helaas geen medicijnen die de klachten kunnen verhelpen.

Het placebo-effect van Vitamine D

Vroeger werden wintertenen behandeld met een vitamine D-injectie, maar dat bleek alleen een placebo-effect te hebben. Wanneer je last hebt van wintertenen en toch naar buiten moet, kun je je het beste warm aankleden, katoenen of wollen sokken dragen en zorgen dat je in beweging blijft. Vermijd daarnaast strakke kleding, die de bloedstroom afknelt.

Risicogroepen

Wintertenen komen voor bij mensen van alle leeftijden. De aandoening komt voornamelijk bij vrouwen voor. Mensen die te weinig bewegen of mager zijn, lopen meer risico op wintertenen of –handen. Ook mensen die al een aderaandoening hebben, zoals aderverkalking, of mensen die bètablokkers gebruiken. hebben eerder last van klachten.

Onderzoek naar de oorzaak van wintertenen

Over de oorzaak van wintertenen was tot voor kort weinig bekend. Huisarts en onderzoeker Ibo Souwers deed  daarom onlangs onderzoek naar de aandoening. Hieruit bleek dat wintertenen of -handen veroorzaakt worden door het evenwicht dat bewaard wordt tussen het behouden van een normale lichaamstemperatuur en het voorkomen van huidschade door afkoelen. Daardoor blijft het lichaam warm, maar koelt de huid plaatselijk wel af.

“De bloedvaten trekken dan samen in de huid om de warmte vast te houden”, vertelt Souwers aan NU.nl.”In een tegenreactie verwijden de bloedvaten van de huid zich regelmatig kortdurend. Als die reactie wordt verstoord, dan kan dit mogelijk zorgen voor huidschade, zoals roodheid, pijn of jeuk.”

Bron| NU.nl
Beeld| iStock

Ook interessant