Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Op wintersport? Zo zorg je dat je niet onderkoeld raakt

in-de-sneeuw-is-de-kans-altijd-een-stuk-groter-om-een-bot-te-breken-maar-die-ongelukken-zijn-niet-het-enige-gevaar-ook-moet-je-oppassen-dat-je-niet-onderkoeld-raakt-tijdens-de-wintersport.jpg

Hier in Nederland liggen de temperaturen ruim boven het vriespunt, maar in de wintersportgebieden in Oostenrijk, Frankrijk en Italië is het (gelukkig) een stuk kouder. De komende weken vertrekken we weer massaal naar die plekken voor een weekje skiën, en natuurlijk, après-skiën. In de sneeuw is de kans altijd een stuk groter om een bot te breken, maar die ongelukken zijn niet het enige gevaar: ook moet je oppassen dat je niet onderkoeld raakt tijdens de wintersport.

We hebben de kenmerken van onderkoeling voor je uitgezocht, en hebben ook tips op te zorgen dat dit jou niet overkomt.

Kerntemperatuur onder 37 graden

Overdag kan het zonnetje lekker schijnen op de piste en tijdens het skiën, snowboarden of langlaufen krijg je het meestal niet zo snel koud. Maar als het aan het einde van de middag wat donkerder wordt kan de temperatuur snel dalen, en dan ligt onderkoeling al snel op de loer. Mensen zijn namelijk al onderkoeld als de kerntemperatuur van het lichaam daalt onder de 37 graden Celsius. Dan gaat je lichaam maatregelen nemen om die temperatuur zo lang mogelijk vast te houden, en daar merk je al snel de gevolgen van. De bloedvaten in je huid trekken zich samen om te zorgen dat er geen warmte van je lichaam afgegeven wordt. Daarom word je bleek, krijg je kippenvel en begin je te klappertanden. Door het rillen en klappertanden probeert het lichaam nieuwe warmte te produceren, maar dat is meestal niet succesvol.

Lees ook: Op wintersport? Dit zijn de 5 meest voorkomende blessures (en zó voorkom je ze)

Ernstig onderkoeld

Wanneer de kerntemperatuur van je lichaam onder de 34 graden komt is er sprake van ernstige onderkoeling, en dat is zeer gevaarlijk. Dat zal niet zo snel gebeuren als je in de skilift zit, of gewoon niet genoeg kleding aangetrokken hebt. Ernstige onderkoeling ontstaat vaker bij een ongeval, waarbij een skiër langer moet wachten op hulp.  Als je stil op de koude sneeuw ligt kan de lichaamstemperatuur namelijk sneller dalen, en het lichaam niet meer opwarmen. Je lichaam gaat dan niet meer goed functioneren, waardoor je versuft kan raken. Ook kan iemand die onderkoeld is extreem vrolijk zijn, of juist enorm agressief. Als de temperatuur dan nog verder daalt tot 32 graden, dan worden ook vitale functies zoals de ademhaling en hartslag steeds slechter. Dit kan dodelijk zijn, dus daarom is het erg belangrijk dat er snel maatregelen worden getroffen.

Onderkoeld persoon helpen

Als je deze kenmerken van onderkoeling bij iemand herkent, is het dus belangrijk om snel te handelen. Dit is wat je moet doen als iemand onderkoeld geraakt is:

  • Breng de persoon naar een warmere omgeving, uit de wind. Leg iemand niet direct bij een warmtebron zoals een verwarming of houtkachel, want te snelle opwarming kan voor problemen zorgen.
  • Dek de persoon toe en bedek vooral het hoofd zorgvuldig. Zorg wel dat het gezicht vrijgelaten wordt.
  • Mocht je isolatiedekens hebben, zorg dan dat de zilveren kant naar binnen gekeerd is. Deze houdt de warmte namelijk het beste vast.
  • Laat een persoon die bij kennis is zoete, warme drank drinken. Geen alcoholische dranken, want die zorgen voor verwijding van de bloedvaten waardoor hij of zij meer warmte zal verliezen.

Voorkom onderkoeling

Natuurlijk is het beter om onderkoeling te voorkomen, dus zorg er met deze tips voor dat jij niet onderkoeld raakt tijdens jouw wintersport. Trek altijd goede isolerende maar wel ademende kleding aan tijdens het skiën of snowboarden. Natte kleding isoleert niet meer, maar zorgt er juist voor dat je het sneller koud hebt. Trek bezwete of andere natte kleding dus zo snel mogelijk uit, en zorg dat je extra eten bij je hebt. Als je honger hebt krijg je het een stuk sneller koud, dus zorg dat je calorierijk voedsel eet. Het is verstandig om een isolatiedeken mee te nemen, die je in de meeste (winter)sportwinkels of online kan kopen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | RTL Nieuws, Jellinek
Beeld | iStock

Ook interessant