Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe een winterslaap mogelijk ziektes kan oplossen

winterslaap.jpg

Sommige dieren, zoals egels, hamsters en eekhoorntjes raken tijdens de koude maanden in een diep comateuze toestand om de wintermaanden te overleven. Een bijzonder mechanisme, want de beestjes worden in het voorjaar weer wakker zonder enige lichamelijke schade. Reden genoeg voor wetenschappers om de winterslaap verder te onderzoeken.

Mogelijk is de werking van deze winterslaap namelijk de oplossing voor een groot aantal ziektes bij mensen.

Winterslaap

Sommige dieren hebben een systeem waardoor ze hun lichaamstemperatuur tijdelijk tot een minimum kunnen verlagen. “Het daalt tot net boven het vriespunt, hun hartslag vertraagt tot enkele slagen per minuut en er is vrijwel geen hersenactiviteit meer meetbaar”, legt professor Rob Henning van de Rijksuniversiteit Groningen uit in het AD. Dit zorgt ervoor dat de stofwisseling van de diertjes tijdens de winterslaap helemaal stil ligt. Wanneer het voorjaar wordt – en de beestjes weer uit hun comateuze toestand ontwaken – slaan deze functionele organen allemaal automatisch weer aan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Tijdelijke schade

En daar zit volgens de wetenschapper net de crux. Want stel dat mensen een paar maanden in winterslaap gaan, dan houden we daar lichamelijke schade aan over. “Als wij een week met ons been in het gips zitten, verliezen we al 1,5 kilo aan spiermassa”, stelt Henning. Bij dieren is dit niet zo, zij behouden hun volledige spierkracht. Al lopen ze wel tijdelijke schade op aan hun organen. Maar ook deze schade herstelt weer zodra die beestjes wakker worden. Uit recent onderzoek blijkt dat de dieren dit kunnen doordat ze – in tegenstelling tot de mens – een beschermend stofje in hun lijf hebben dat de organen beschermt wanneer de stofwisseling tijdelijk stopt.

Menselijke ziektes oplossen

En juist dit stofje zou mogelijk in de toekomst kunnen helpen bij het genezen en behandelen van verschillende ziektes. “Wij hebben met veel ziektes te maken, waarbij de energiestofwisseling verstoord is, zoals diabetes’’, zegt Henning. Onderzoekers hebben daarom nu een soortgelijk stofje (chromanolen) ontwikkeld dat een vergelijkbaar effect bij de mens zou kunnen bieden. “Als je menselijke cellen koelt en weer opwarmt gaan ze dood, maar als je ze koelt met chromanolen erbij blijven ze wel goed functioneren.’’ Een echte winterslaap is dus waarschijnlijk niet nodig, maar door de werking ervan bij dieren kunnen we in de toekomst mogelijk wel diverse ziektes oplossen.

Lees ook

Waarom je ‘dode’ egels nóóit moet begraven of weggooien

Bron| AD
Beeld| iStock

Ook interessant