Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van een winterdepressie? Dít zijn de symptomen…

winterdepressie.jpg

Buiten daalt de temperatuur en het wordt steeds vroeger donker. Ben je hierdoor moe of prikkelbaar? Het kan allemaal te maken hebben met een winterdepressie.

Wanneer moet je je nou écht zorgen maken?

Ziektebeeld

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Volgens haar is het fenomeen ‘winterdepressie’ een bestaand ziektebeeld, dat alles te maken heeft met het korter worden van de dagen. Dit ziektebeeld komt namelijk in de tropen helemaal niet voor, terwijl het bij de noordelijke wereldbevolking vaak een probleem is.

Symptomen winterdepressie

Er zijn verschillende symptomen waaraan je een winterdepressie kunt herkennen. De voornaamste kenmerken zijn: extreme vermoeidheid, prikkelbaarheid en een slechtere concentratie. Deze symptomen kunnen worden versterkt door klachten als somberheid, neerslachtigheid en het gevoel van niet meer kunnen genieten.

Door een winterdepressie krijgen mensen vaak minder behoefte aan sociale contacten. Al deze klachten worden ook wel de ‘winterblues’ genoemd. Naar schatting komt dit in Nederland jaarlijks bij 40.000 mensen voor.

Vermoeidheidsklachten

Hoe kan het toch dat de één onwijs gelukkig wordt van de tijd van warme chocolade melk onder een dekentje, terwijl de ander hier letterlijk om kan huilen. Er zijn verschillende theorieën die dit kunnen verklaren. Eén van deze theorieën gaat over de melatonine-afgifte in het lichaam, een hormoon dat ervoor zorgt dat je ’s nachts in slaap valt. Wanneer mensen leiden aan een winterdepressie, hebben zij in de winter een verhoogde melatonine-afgifte. Het gevolg is dat zij zich pas veel later op de dag echt wakker voelen, waardoor ze sterke vermoeidheidsklachten hebben.

Behandeling

Gelukkig is er een behandeling die helpt om van je winterdepressie af te komen. Momenteel wordt er vaak gebruik gemaakt van een behandeling met fel kunstlicht. Mensen worden dan een half uur tot uur blootgesteld aan dit licht, waarbij het gaat om de intensiteit en niet om de kleur van het licht. De behandeling heeft een positief effect op de hormoonhuishouding, waardoor jij weer lekkerder in je vel komt te zitten.

Dus: herken jij al deze symptomen tijdens de wintermaanden? Aarzel dan niet om de huisarts in te schakelen, het zit namelijk niet tussen je oren!

I’m feeling the blues

Merk je dat je tijdens de wintermaanden minder goed in je vel zit, maar is het nog niet zo erg dat je een professionele behandeling nodig hebt? Ga eens op pad met een echte winterliefhebber. Studies hebben aangetoond dat wanneer je de winter gaat zien als iets ‘knus’, je minder snel last zult hebben van de winterblues.

Onthoudt: er is altijd licht aan het einde van de tunnel, dus blijf positief en zet voor nu de warme chocolademelk met slagroom maar klaar!

Bron: Glamour
Beeld: iStock

Ook interessant