Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is hoe de winter jouw menstruatie kan beïnvloeden

dit-is-hoe-de-winter-jouw-menstruatie-kan-beinvloeden.jpg

Veel van ons hebben al een hekel aan de winter: het is vroeg donker, kouder en íedereen is verkouden. Als je daar dan nog een heftige menstruatie bovenop krijgt is het natuurlijk helemaal balen. Lijkt het bij jou ook wel of je altijd net iets erger ongesteld wordt in de winter? Dat kan kloppen, want de winter heeft écht invloed op je menstruatie.

Niet alleen bloeden veel vrouwen langer, ook zijn de PMS-symptomen een stuk erger. Doe ons maar gewoon lente of zomer, dan.

Bijna een dag langer

Volgens Dr. Daniel, de klinisch directeur van de London Doctors Clinic, geven vrouwen vooral aan dat de bloedingen tijdens een menstruatie langer duren in de wintertijd. Tegen Women’s Health zegt ze dat dat geen reden is om je zorgen te maken. Onze hormonen zijn heel gevoelig voor temperatuur, beweging, dieet en slaap. Dat zorgt er voor dat de meeste vrouwen maar liefst 0,9 dagen langer ongesteld is in de winter. Wát een pech.

Lees ook: Dít zou je moeten eten tijdens je menstruatie (en het is geen chocolade)

Meer last van PMS

In de koudere maanden hebben veel vrouwen ook meer last van premenstruele symptomen, meer stemmingswisselingen bijvoorbeeld, of enorme zin in chocolade. Volgens Dr. Daniel komt dat doordat we meer dagen binnen op de bank doorbrengen. Vrouwen bewegen vaak minder tijdens de winter, en brengen minder tijd door in de buitenlucht. Daarnaast eten we met al die feestdagen én het koude weer vaak wat meer. Dat kan veel invloed hebben op hoe je je voelt voor de menstruatie, én op hoe de rest van je cyclus verloopt.

Huisarts

Je hoeft je in principe dus écht geen zorgen te maken als er kleine veranderingen zijn in je menstruatie tijdens de winter, of als je ongesteldheid juist weer minder heftig is naarmate het weer warmer is. Mocht je menstruatie uitblijven of bijzonder zwaar worden, dan raadt Dr. Daniel aan om advies te vragen aan je huisarts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women’s Health, Red Online
Beeld | iStock

Ook interessant