Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is waarom je ook in de winter genoeg water moet drinken

water-drinken-winter.png

Als de mussen van het dak vallen, is het vrij logisch dat je voldoende water moet drinken. Maar ook in de winter, wanneer je er misschien wat minder aan denkt, is genoeg water drinken belangrijk.

Hoewel je in de winter waarschijnlijk niet zoveel zweet als in de zomer, kun je ook in de koude maanden een hoop vocht verliezen. Bovendien vergeet je misschien sneller om wat te drinken, omdat je niet zo’n dorst hebt als het koud is. Als je veel vocht verliest en weinig vocht binnenkrijgt, kun je uitgedroogd raken. Bekende symptomen van uitdroging zijn extreme dorst, donkergekleurde urine, vermoeidheid en duizeligheid. Er zijn een paar redenen waarom je óók in de winter uitgedroogd kunt raken.

Je moet vaker naar de wc

Moet jij in de winter voor je gevoel élk halfuur plassen? Dat is niet zo gek, want in de winter produceert je lichaam meer urine. Dat komt doordat er bij koude temperaturen meer bloed richting de organen, waaronder de nieren, wordt gestuurd om deze warm te houden. Je nieren moeten daardoor meer afvalstoffen uit je bloed filteren en vervolgens komt er dus meer urine in je blaas terecht. Daarnaast zweet je over het algemeen minder in de winter. Die combinatie kan ervoor zorgen dat je vaker moet plassen én dus meer vocht verliest. Door voldoende water of thee te drinken, kun je dat weer aanvullen.

Lees ook:
Dít is waarom je meer water moet drinken als je ouder bent

Droge lucht in huis

Als het buiten koud is, draait de verwarming op volle toeren. Daardoor neemt het vochtgehalte in huis af en wordt de lucht erg droog. Gevolg? Het vocht in je huid neemt af en je krijgt last van een droge huid. Om je huid gehydrateerd te houden is het belangrijk om voldoende water te drinken, júist in de winter. Let daarnaast ook op je douchegewoonten.

Bron | Well + Good
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant