Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wil je een paar kilo’s afvallen voor de zomer?

gezond-afvallen.png

Wil je wat afvallen voordat de zomer begint? Je hebt nu nog rustig de tijd om op een gezonde manier enkele kilo’s te verliezen. Een halve tot 1 kilo per week is goed. En als je rustig afvalt, is het ook daarna makkelijker om op gewicht te blijven.

Het is misschien verleidelijk om net voordat de zomer écht losbarst snel een crashdieet te volgen. Maar een crashdieet is vaak niet gezond en na zo’n dieet is het lastig om op gewicht te blijven. Gelukkig ben je nu nog op tijd om op een gezonde manier af te vallen.

Waarom geen crashdieet?

Met een crashdieet kun je in korte tijd veel kilo’s verliezen. Maar op lange termijn zorgen ze vaak voor teleurstelling en frustratie. De kans is groot dat je na een tijdje weer hetzelfde eet en weegt als eerst. Ook bestaat met een crashdieet het risico dat spierweefsel in plaats van vetweefsel wordt afgebroken. Verder kunnen crashdiëten eenzijdig zijn: bepaalde producten zijn dan verplicht of moeten juist vermeden worden. Daardoor heb je de kans dat je te weinig van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgt.

Hoe kan je dan wel gezond afvallen?

Het is het beste om een halve kilo tot 1 kilo per week af te vallen. Meer is niet goed. Op deze manier is afvallen ook beter vol te houden.  Om af te vallen is het belangrijk om gezonder te eten, minder te eten en om meer te bewegen.

Minder en gezonder eten zijn het belangrijkst. Minder eten is makkelijker als je minder opschept, regelmatiger eet en met meer aandacht eet. Gezonder eten doe je door ongezonde snacks te laten staan en door te kiezen voor gezondere producten uit de Schijf van Vijf. Meer bewegen zorgt dat je meer energie verbrandt.

En hoe blijf je de rest van de zomer (en daarna) op gewicht ?

Op gewicht blijven doe je door gezond te eten, veel te bewegen en door één keer per week op de weegschaal te gaan staan. Met deze 3 ingrediënten ga je niet jojoën.

Lees meer over gezond afvallen en over het behouden van een gezond gewicht

Bron: Voedingscentrum

Ook interessant