Wil je stoppen met slaapmiddelen? Zó pak je het aan
Als je slecht slaapt kunnen slaapmiddelen een tijdelijke oplossing bieden. Met de nadruk op tijdelijk, want dit soort medicatie heeft alleen voordeel als je het voor korte tijd gebruikt. Daarna blijven alleen nog de nadelen over. Daarom is het goed om tijdig te stoppen met slaapmiddelen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Van de bijwerkingen tot de ontwenningsverschijnselen: dít moet je weten over stoppen met slaapmiddelen.
Waarom moet je tijdig stoppen met slaapmiddelen?
Slaapmiddelen kunnen je tijdelijk helpen om beter in slaap te vallen of helpen om door te slapen. Dit soort medicatie remt je zenuwstelsel af, waardoor je sloom en slaperig wordt, helpt je kalmeren, waardoor je minder angstig bent en het kan helpen om je spieren te verslappen.
Slaapmiddelen kun je echter niet te lang gebruiken, omdat ze na verloop van tijd hun werking verliezen. Hierdoor blijven alleen de nadelen van de medicatie nog over en je kunt er bij langgebruik ook verslaafd aan raken. Hierdoor heb je steeds meer nodig om te kunnen slapen en wordt het steeds lastiger om te stoppen. Je zou het daarom nooit langer dan twee weken moeten gebruiken.
De nadelen
Aan slaapmiddelen kleven een aantal nadelen. Slaapmiddelen blijven namelijk langer in je bloed aanwezig dan alleen op het moment dat je ze ’s avonds nodig hebt. Hierdoor kun je last krijgen van de volgende bijwerkingen en klachten:
- Verminderde concentratie en trager reactievermogen (dat merk je vaak zelf niet). Dit is bijvoorbeeld ook gevaarlijk in het verkeer.
- Geheugen werkt minder goed. Je herinnert je vooral weinig van de periode vlak nadat je het slaapmiddel hebt gebruikt.
- Meer kans om ’s nachts of overdag te vallen, zeker als je al wat ouder bent.
Andere symptomen zijn:
- Vermoeidheid
- Verminderde ademhaling (kan gevaarlijk zijn bij longproblemen of slaapapneu)
- Somber gevoel
- Hoofdpijn
- Geheugenverlies
- Meer snurken
- Minder zin in seks
- Duizeligheid
- Weinig interesseert je nog
Als je meerdere slaapmiddelen inneemt of daarnaast ook nog kalmeringsmiddelen, alcohol of drugs gebruikt, kunnen de bijwerkingen nog erger worden.
Lees ook: Genoeg geslapen maar toch altijd moe? Zo weet je of het om narcolepsie gaat
Stoppen met slaapmiddelen
Stoppen met slaapmiddelen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is vooral belangrijk om de medicatie goed af te bouwen en dit op het juiste moment te doen. De onderstaande tips kunnen je helpen:
- Maak eerst een afspraak met de huisarts over het langzaam afbouwen van slaapmiddelen. Je huisarts kan hiervoor een afbouwschema opstellen.
- Stop in een gunstige periode (dus niet wanneer je allerlei spanningen ervaart, maar wanneer je leven zich in rustiger vaarwater bevindt).
- Maak het stoppen bespreekbaar: vertel je omgeving dat je gaat stoppen, zodat ze begrijpen dat je bijvoorbeeld wat prikkelbaarder bent en zodat ze je kunnen steunen als je het moeilijk hebt.
- Neem geen andere kalmeringsmiddelen (tenzij de huisarts dit wel adviseert). Drink geen alcohol en gebruik geen drugs.
- Schrijf op wat je zelf kunt doen om het stoppen met slaapmiddelen vol te houden.
- Verbeter je slaapgewoontes. Probeer bijvoorbeeld overdag voldoende te bewegen zodat je ’s avonds moe bent, drink ’s avonds geen alcohol en cafeïne meer. Probeer voldoende te ontspannen en minimaal een uur voor het slapengaan niet meer op schermen te kijken. Zorg daarnaast dat je slaapkamer goed donker is en gebruik bijvoorbeeld een oogmasker of oordopjes als je last hebt van de omgeving.
Ontwenningsverschijnselen
Als je stopt met slaapmiddelen, dan kun je te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. Dit zijn tijdelijke klachten, zoals:
- Nachtmerries
- Hartkloppingen
- Onrustig gevoel
- Angstig gevoel
- Extra moeite met in slaap vallen
- Prikkelbaarder
- Somber
- Hoofdpijn
- Zweten
- Duizelingen
- Rillingen
Dit soort klachten geven aan dat je afhankelijk bent geworden van je slaapmedicatie. Het is belangrijk om sterk te blijven en niet aan de behoefte toe te geven. Meestal verdwijnen de klachten binnen twee tot drie weken weer.
Bron | Thuisarts
Beeld | Getty Images