Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wil je beginnen met krachttraining? Zó doe je dat

Vrouwen doen vaak aan cardio, terwijl mannen te vinden zijn in het krachthonk. Wél willen veel vrouwen beginnen aan krachttraining: het doet namelijk wonderen voor je lijn en je wordt er strakker van. Maar hoe kun je hier het beste mee beginnen?

Met déze drie tips helpen wij je graag op weg in de sportschool.

Testosteron

Vrouwen kunnen nog zoveel aan krachttraining doen, een mannelijk lichaam zullen we niet snel krijgen. We maken namelijk veel minder testosteron aan, waardoor we minder snel spieren aanmaken dan mannen. Wél kunnen vrouwen afvallen en strakker worden door krachttraining. Natuurlijk blijven cardio-oefeningen als hardlopen, fietsen en roeien dé manier om vet en calorieën te verbranden. Toch is krachttraining daarvoor een handig middel. Als we met gewichten trainen, ontstaan er kleine spierscheurtjes die ons lichaam zal moeten herstellen, waarvoor opgeslagen lichaamsvet gebruikt wordt. Goed nieuws: spiermassa verbruikt dan meer vet, ook in rust.

Probeer daarom eens krachttraining en wel met deze tips:

1. Zorg ervoor dat je een schema hebt

Laat alle spiergroepen aan bod komen, niet alleen je buik en benen. Zet ook je armspieren, rug en schouders aan het werk. Één oefening per spiergroep is niet genoeg, maar wissel verschillende oefeningen af voor dezelfde zones. Maak combinaties van squats, bridges, lunges en andere beenoefeningen. Zorg daarnaast ook voor herhaling met tussenposes van ongeveer een halve minuut rust. Vraag daarom in de sportschool om hulp voor een schema of zoek online naar krachttrainingschema's voor vrouwen.

2. Combinatie van veel en weinig gewicht

Kun je beter veel herhalingen doen met licht gewicht of maar een paar met veel gewicht? Dit hangt ervan af wat je precies wilt bereiken. Als je vooral zware gewichten tilt, werk je vooral aan spiergroei. Als je kiest voor lichte gewichten met herhalingen, zal je eerder calorieën verbranden. Oplossing? Een combinatie van beide. Op deze manier krijg je én meer spiergroei én minder lichaamsvet.

Lees ook: Mag je sporten met spierpijn? Of kun je beter een keertje overslaan

3. Veranderen van spiergroep

Omdat spieren een herstelperiode nodig hebben, kun je het beste na een stevige training ongeveer 48 uur rusten. Je kunt in de tussenperiode wel een andere spiergroep trainen, dus verdeel de oefeningen. De ene dag train je het onderlichaam, de andere dag het bovenlichaam. Gun je lichaam ook rust. Op den duur gaan spieren wennen aan bepaalde oefeningen. Wees daarom niet bang om na een paar weken je schema om te gooien.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Goedgevoel.be

Beeld | iStock

Tanja van KempenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden