Margriet logo
null Beeld

Wil je afvallen? Boek dan een vakantie naar de zon

Als je nog een reden nodig had om een vakantie naar de zon te boeken, dan hebben wij hem nu gevonden. Zonlicht blijk namelijk niet alleen goed te zijn voor je lichaam en geest, maar ook als je wilt afvallen. 

De zon stimuleert namelijk de vetverbranding.

Toevallige ontdekking

De ontdekking werd bij toeval gedaan door het Cincinnati Children’s Hospital. Dat wilde – door middel van het bestuderen van muizen – juist weten wat koude temperaturen voor invloed hadden op de lichamelijke vetverbranding. Hoe kouder de temperaturen, hoe sneller we vet verbranden omdat je lichaam meer energie verbruikt om zichzelf warm te houden.

Zonlicht en vetverbranding

Tijdens de studie bleek echter dat er ook nog andere factoren bepalen hoeveel vet ons lichaam kan verbranden. Als de muizen niet genoeg werden blootgesteld aan blauw licht met een golflengte van 480 nanometer, iets dat in zonlicht voorkomt, konden ze op een gegeven moment niet verder opwarmen. En dus ook geen vet verbranden. Hieruit konden de onderzoekers concluderen dat een gebrek aan zonlicht de vetverbranding negatief beïnvloedt.

Lees ook

Bewezen: door je eettijden aan te passen, vergroot je de kans op afvallen

Vaker naar buiten

Deze bevindingen zijn volgens onderzoeker Richard Lang een duidelijk signaal dat we meer naar buiten moeten. “Door onze moderne levensstijl worden we vooral aan onnatuurlijk licht blootgesteld, niet alleen overdag maar ook ’s nachts, wat ervoor zorgt dat ons metabolisme verstoord wordt. Maar het is dus ook mogelijk dat onvoldoende stimulatie van het specifieke licht je vetverbranding verstoort. De boodschap luidt dus: probeer regelmatig, zelfs als het vriest, de frisse lucht én de zon op te zoeken.”

Lichttherapie

Er is nog meer onderzoek nodig, maar er is een kans dat lichttherapie in de toekomst ingezet gaat worden om mensen te helpen afvallen. Totdat die optie er is, zul je gewoon zelf zo veel mogelijk naar buiten moeten gaan. Én die vakantie naar de zon boeken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | iStock

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden