Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

‘Ik wil een gesprek kunnen voeren met een specialist’

annelies.png

anneliesOnze gezondheid is een kostbaar goed. En gelukkig is de zorg in ons land goed geregeld. Maar soms heb je nét wat meer aandacht, informatie of hulp nodig. Annelies Vrook (40) vertelt hoe haar persoonlijke zorgbemiddelaar haar heeft geholpen.     

Borstkanker

“Borstkanker komt veel voor in mijn familie. Mijn oma is eraan overleden, twee tantes hebben het gehad en mijn moeder heeft in de afgelopen tien jaar twee keer borstkanker gehad. Ze blaakt nu weer van gezondheid, maar de schrik zat er aardig in. Ik dacht: wat nou als ik mijn moeder verlies? En ook: wat als het erfelijk is?”

Mammografie

“Ik laat sindsdien elk jaar een mammografie en borstonderzoek verrichten in het streekziekenhuis, maar voor mij is dat niet meer voldoende. Je krijgt de uitslag van een assistent en staat binnen tien minuten weer buiten. Ik wil meer inzicht in de foto’s die worden gemaakt en een gesprek kunnen voeren met een specialist. Zodat ik zeker weet: ze hebben niets over het hoofd gezien.”

Borstkankergen

Daarnaast wil ik onderzoek naar het borstkankergen. Heel heftig, maar ik wil weten of ik het gen bij me draag en wat mijn mogelijkheden zijn. Ter geruststelling van mezelf, maar ook voor mijn zevenjarige zoontje. Ik wil er alles aan gedaan hebben om ervoor te zorgen dat hij opgroeit met zijn moeder aan zijn zijde.

Persoonlijke zorgbemiddelaar

Na een gesprek met de huisarts heb ik contact opgenomen met mijn persoonlijke zorgbemiddelaar Carla in ’t Veen. Zij kon mij precies vertellen welke ziekenhuizen speciale poli’s hebben voor, in mijn geval, familiaire tumoren. Zij kon mij ook vertellen hoe ik hier terecht kon. Met de steun en hulp van Carla daalde er weer een beetje rust op me neer, al blijft het proces van de intake en het onderzoek heel spannend.”

Meer informatie

Wil je informatie over zorgverleners of een second opinion aanvragen? Met deze en andere zorgvragen kun je terecht bij je persoonlijke zorgbemiddelaar, ook als het gaat om een familielid. Voor meer informatie: www.margriet.nl/zorgbemiddelaar.

Ook interessant