null Beeld

Wiet als medicijn: zó gebruik je het

Minder misselijk door een kop wietthee. Nauwelijks pijn meer dankzij een paar druppels cannabisolie. Het gebruik van cannabis als ‘medicijn’ wordt steeds populairder. Sinds 2003 kan dat ook op dokters-recept.

Hoe komen apotheken eraan?

Zij kopen gedroogde cannabisbloemen in bij het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC), onderdeel van het Ministerie van VWS. Dit bureau is verantwoordelijk voor de gecontroleerde productie. Er zijn vijf variëteiten verkrijgbaar (Bedrocan, Bedrobinol, Bediol , Bedica en Bedrolite), elk met een eigen samenstelling en sterkte. Van de bloemen kun je thee zetten (1 gram is voldoende voor 1 liter) of je kunt ze verwarmen en de damp inhaleren. Daar heb je dan wel een speciale vernevelaar of verdampingsapparaat voor nodig. Tot op heden is er maar één zo’n apparaat medisch goed-gekeurd, de Volcano Medic.

Hoe weet je welke variant (mogelijk) voor jou geschikt is?

Dat hangt van je klachten af en kun je het beste in overleg met je (huis)arts bepalen. Meestal is het een kwestie van proberen welke soort bij jou het beste resultaat geeft. Welke variant je ook kiest, het is sowieso belangrijk om de dosering langzaam op te bouwen. Gebruik een product tenminste twee weken om echt te kunnen beoordelen wat het met je doet.

Valt cannabisolie ook onder medicinale cannabis?

De cannabisolie (ook wel wietolie of CBD-olie) die je zonder recept bij de drogist of op internet koopt niet. Daar zit namelijk geen duidelijke kwaliteitscontrole op. Uit recent onderzoek blijkt dat de samenstelling ervan erg kan variëren. Je weet dus feitelijk niet zeker wat je koopt of wat het doet. Sommige apotheken maken zelf cannabisolie. Daarvan is de samenstelling en kwaliteit wél gegarandeerd. Desgewenst kan je eigen apotheek de medicinale olie bij een collega bestellen.

Wat als je dokter je geen recept wil geven?

Dat is lastig. Veel artsen hebben moeite met het voorschrijven van cannabis, omdat het nog geen geregistreerd medicijn is. Van goedgekeurde, geteste medicatie weten dokters wat ze kunnen verwachten, en wat de voor- en nadelen zijn. Hoewel er steeds meer bekend wordt over de werking van cannabis, is nog niet alles wetenschappelijk bewezen. Werkt je eigen dokter niet mee, dan kun je bij een ander een second opinion vragen.

Kan medicinale cannabis bijwerkingen geven?

Als je grote hoeveelheden gebruikt, kun je bijvoorbeeld last krijgen van invloed op je stemming, slaapproblemen of hartkloppingen. Maar omdat een lage dosering meestal voldoende is, komen dit soort bijwerkingen in de praktijk relatief weinig voor. Om dezelfde reden raken patiënten die medicinale cannabis gebruiken zelden verslaafd. Belangrijk om te weten: cannabinoïden kunnen tijdelijk een sterk effect hebben op de hartslag en de bloeddruk. Patiënten met een historie van hart- en vaatziekten, of die hartmedicijnen nemen, moeten zich bij het gebruik van cannabis daarom goed laten begeleiden door een arts.

Word je er ook high van?

Dat hangt van de samenstelling af. In cannabis zitten verschillende werkzame stofjes, zoals tetrahydrocannabinol (THC, waar je high van wordt) en cannabidiol (CBD). Van varianten van met relatief weinig THC word je niet high, bij varianten met meer THC kan dat wel gebeuren.

Wordt het middel vergoed?

Voorheen vergoedden sommige zorgverzekeraars het gebruik (deels) vanuit de basis- of aanvullende verzekering, maar sinds afgelopen jaar zijn ze daar bijna allemaal mee gestopt. Verzekeraars willen eerst meer bewijs zien dat het echt werkt. De kosten kunnen flink oplopen. Voor een potje met vijf gram medicinale cannabis van de apotheek betaal je tussen de € 45 en € 50. Dat is altijd nog goedkoper dan in de gemiddelde coffeeshop. Cannabisolie op recept kost € 42,50 voor een flesje van 10 milliliter.

Wat is het verschil tussen medicinale cannabis en ‘gewone’ wiet?

Medicinale cannabis – en de olie die ervan wordt gemaakt – is alleen op recept verkrijgbaar bij de apotheek. Het middel is dan gegarandeerdzuiver. Dat wil zeggen dat er geen pesticiden, zware metalen of schimmels in zitten. Bij een product van de coffeeshop of wietolie van de drogist weet je dat nooit zeker, zelfs als er bijvoorbeeld op staat dat het biologisch is. Niemand controleert dat namelijk. Verder is de samenstelling van medicinale cannabis altijd gelijk. Je kunt er dus op vertrouwen dat je daarmee, elke keer als je het gebruikt, dezelfde hoeveelheid actieve stoffen binnenkrijgt. Dat maakt het medicinale effect beter voorspelbaar.

Hoe gebruik je het?

Roken is de bekendste manier, maar zeker niet de beste. Dat kan longbeschadigingen geven en keel-, neus- en longontsteking veroorzaken.Er zijn genoeg alternatieven. Je kunt cannabis bijvoorbeeld eten (in koekjes of cake) of drinken (in de vorm van thee). Een andere mogelijkheid is het inhaleren met een verdamper. Misschien wel hetpopulairst is het gebruik van cannabisolie, die je in je mond druppelt.

Bij welke aandoeningen kun je het gebruiken?

Voor zover bekend kan het middel geen ziekten genezen, maar wel klachten van bepaalde aandoeningen (en bijwerkingen van andere medicijnen) verminderen. Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat cannabis (ook bekend als wiet of marihuana) werkt tegen: pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij Multiple Sclerose (MS) en ruggenmergschade; misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids; misselijkheid als gevolg vanmedicatie of bestraling bij kanker, hepatitis C of aids; chronische pijn (vooral zenuwpijn, fantoompijn,aangezichtspijn of chronische pijn na gordelroos); het syndroom van Gilles de la Tourette en de oogziekte glaucoom, waarbij andere behandelingen niet helpen. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat cannabis een positief effect heeft bij onder andere de darmziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, epilepsie, jeuk,migraine, reuma, ADHD en hersentrauma. Maar de werking hierbij is minder hard bewezen.

Tekst | Marte van Santen

Beeld | iStock

Deze column is afkomstig uit Margriet 2018-16. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

null Beeld

Ook leuk en interessant om te lezen

Deze video wil je niet missen

Beauty-expert Carmen Zomers laat zien hoe je een optische ooglift kunt toepassen. Het enige wat je nodig hebt, zijn oogschaduw en mascara.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden