Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is waarom wiebelen met je benen juist heel gezond is

dit-is-waarom-wiebelen-met-je-benen-juist-heel-gezond-is.jpg

Continue met je benen wiebelen kan voor enorm wat ergernis zorgen bij de mensen die bij je in de buurt zitten. Als je het vaak doet, heb je vast al regelmatig een geïrriteerde ‘stop daar eens mee!’ te horen gekregen. Maar wist je dat tikken en wiebelen met je benen ook voordelen heeft?

Hoe vervelend je collega’s het ook vinden; je hebt nu een goede reden om het tóch te blijven doen. Sterker nog: misschien zit voor je het weet iedereen op kantoor met zijn of haar benen te wiebelen.

Wiebelen met je benen

Soms zijn het de zenuwen die ervoor kunnen zorgen dat je benen maar niet stoppen met wiebelen. Maar ook een concentratiegebrek of rusteloosheid kunnen ervoor zorgen dat je simpelweg niet stil op je stoel kunt blijven zitten. Vaak tot grote ergernis van anderen, bijvoorbeeld aan de eettafel of op kantoor. Maar wat de reden ook is dat jij lekker met je benen zit te wiebelen: na het lezen van dit artikel begrijp je precies waarom je er juist mee door moet gaan.

Lees ook:
Fidgeten helpt je afvallen zónder dat je er veel voor hoeft te doen (of laten)

Veel stilzitten

Dat gewiebel met je benen blijkt namelijk een positief effect te hebben op je lichaam. Of het nu is tijdens een lange autorit, door een lange vergadering of gewoon omdat je een kantoorbaan hebt: we zitten veel stil. Helemaal tijdens de lockdown en met het koude winterweer bewegen we een stuk minder. En dat is niet zonder gevolgen: op langere termijn kan veel zitten zorgen voor een vergrote kans op hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker. Maar wat blijkt uit onderzoek? Iets simpels als wiebelen met je benen kan dat negatieve effect van zitten al beperken.

Verbeterde bloedtoevoer

Onderzoekers van de Universiteit van Missouri zeggen namelijk dat door regelmatig met je benen te wiebelen, de bloedtoevoer verbetert. En het is juist die verslechterde bloedtoevoer in je lichaam – voornamelijk in je benen – die zorgt voor veel van de negatieve effecten van zitten. Zeker als je de hele dag stil moet zitten, kan het dus best goed voor je zijn om even lekker met je benen te tikken. Het zijn maar kleine spiersamentrekkingen en bewegingen, maar de gevolgen zijn volgens de specialisten groots. Nu is het misschien een beetje extreem om samen met al je collega’s het kantoor te laten schudden, maar nu we thuis zitten heeft niemand last van dat wiebelen, toch?

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Vriendin
Beeld | Getty Images

Ook interessant