Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

WHO verwacht 40 procent meer dementie in 2030: zó herken je de eerste tekenen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht dat het aantal mensen met dementie in 2020 met veertig procent gestegen zal zijn. Momenteel zijn er zo’n 55 miljoen mensen met deze ziekte; dat zullen er over negen jaar naar verwachten 78 miljoen zijn. De kans dat het in je directe omgeving voorkomt neemt dus ook toe: hoe kun je de eerste tekenen van dementie dan al vroeg herkennen?

Hoewel er geen genezing mogelijk is wanneer iemand dement wordt, kan er bij een vroege diagnose wel de juiste begeleiding geboden worden voor de patiënt én zijn of haar familie.

Toename aantal mensen met dementie

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig verschillende ziekten waarbij de hersenen aangetast worden en de geestelijke gezondheid geleidelijk achteruit gaat. Bij dementie gaan de zenuwcellen in het brein óf de verbindingen daartussen kapot, afhankelijk van de soort van deze ziekte. Daardoor kunnen de hersenen steeds minder goed functioneren, waardoor achteruitgang ontstaat. In eerste instantie is dat vaak op het gebied van geestelijke gezondheid, bijvoorbeeld vergeetachtigheid of moeite met het verwerken van medicatie. Later raakt iemand met dementie vaak ook lichamelijk erg verzwakt.

Dat het aantal mensen met dementie zo toe zal nemen in de komende jaren, komt volgens de gezondheidsorganisatie door zowel bevolkingsgroei als vergrijzing. De WHO waarschuwt overheden wereldwijd dan ook dat ze zich voor moeten bereiden op deze toename, door een nationaal beleid in te voeren voor de verzorging van dementiepatiënten. Slechts één op de vier landen ter wereld heeft nu zo’n plan.

Lees ook:

Wat is het verschil tussen dementie en Alzheimer?

Vroege tekenen van dementie

Hoewel elke vorm van dementie zich net anders uit en ook bij iedereen de symptomen verschillen, komen kunnen de volgende symptomen de eerste tekenen van dementie zijn:

  • Vergeetachtigheid, vooral het kortetermijngeheugen verslechterd vaak snel. Iemand weet bijvoorbeeld niet welke dag het is, maar kan wel zijn of haar telefoonnummer van jaren geleden nog opnoemen.
  • Veranderingen in karakter en gedrag. Je krijgt bijvoorbeeld je te maken met onverwachte stemmingswisselingen en verward, achterdochtig, depressief of angstig gedrag, zonder duidelijke aanleiding.
  • Spullen kwijtraken is ook vaak een van de eerste tekenen van dementie, vooral als het totaal niet bij iemand past. Een handtas in de keuken, de portemonnee in de oven: het zijn redenen om even langs de huisarts te gaan.
  • Apathie, een gebrek aan interesse, initiatief en motivatie, kan mogelijk een voorloper zijn van dementie. Al jaren voordat andere symptomen zich openbaren, kan dit een van de eerste tekenen van dementie zijn.
  • Alledaagse dingen worden steeds moeilijker, ook als iemand ze zélf heel leuk vindt. Denk aan hobby’s, lopen of fietsen, maar ook eten koken en koffie zetten kunnen niet meer vanzelfsprekend zijn. Als je het idee hebt dat ‘niets meer lukt’ en dagelijkse handelingen ineens opvallend veel moeite kosten, kan dit een symptoom zijn van beginnende dementie.

Naar de huisarts

Dat zijn nog niet alle tekenen die mogelijk kunnen wijzen op beginnende dementie; meer lees je in dit artikel over de vroege symptomen van de aandoening. Ook kan je huisarts je altijd meer informatie geven.Heb jij of iemand in je omgeving één of meerdere van deze symptomen? Dan hoef je je niet meteen druk te maken. Deze klachten kúnnen de eerste tekenen zijn van dementie, maar kunnen ook wijzen op bijvoorbeeld een vitaminetekort of oververmoeidheid. Maak daarom een afspraak met de huisarts om je zorgen te bespreken.

Bron | ANP, Alzheimer Nederland

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 39 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: happy ouder worden, blaasontsteking: zo kom je er snel vanaf, een openhartig interview met Ernst Daniël Smid, tips om gelukkig terug naar kantoor te kunnen gaan en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden