null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

WHO: Eén op de vier mensen heeft in 2050 last van gehoorproblemen

Eén op de vier

mensen wereldwijd zal in 2050 last hebben van gehoorproblemen. Daarvoor

waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dinsdag in hun eerste rapport

over gehoorschade. Een groot maatschappelijk probleem, dat volgens de

organisatie vaak voorkomen zou kunnen worden.

Veel van de oorzaken van gehoorproblemen, zoals: infecties, ziektes, geboorteafwijkingen en blootstelling aan lawaai, kunnen preventief aangepakt worden.

Een biljoen dollar

Momenteel komen gehoorproblemen al best vaak voor: zo’n één op de vijf mensen heeft er last van. Dat kan in verschillende vormen zijn, en heeft diverse oorzaken. En dat kost de maatschappij veel geld, zegt de WHO. Er zou maar liefst een biljoen (dat is een 1 met twaalf nullen!) dollar verloren gaan, omdat mensen slecht kunnen horen. Bijvoorbeeld omdat slechthorenden niet mee kunnen doen aan communicatie, onderwijs en werk, of omdat hun welzijn aanzienlijk getroffen wordt. Om nog maar niet te spreken over alle gevolgen voor de mentale gezondheid van mensen die last hebben van gehoorproblemen.

Lees ook:

Diony (26) en Saïd (30) zijn doof: ‘De belemmeringen die wij nu ervaren maken de coronacrisis extra beladen’

2,5 miljard mensen last van gehoorproblemen

En dat aantal zal blijven oplopen, waarschuwt de WHO. In de komende drie decennia verwachten ze dat het anderhalf keer zal toenemen, tot er 2,5 miljard mensen zijn ter wereld die last hebben van gehoorproblemen. Daarvan zullen er zo’n 700 miljoen een medische behandeling nodig hebben. En die is lang niet overal ter wereld beschikbaar.

Gehoorschade voorkomen

Bij kinderen kan volgens de gezondheidsorganisatie maar liefst zestig procent van alle vormen van gehoorverlies voorkomen worden. Bijvoorbeeld door infecties als hersenvliesontsteking te voorkomen en door oorontstekingen sneller te herkennen. Bij volwassenen kan ook preventie zorgen dat aanzienlijk minder mensen last hebben van gehoorproblemen, zegt de WHO. Bij hen kan een goede ‘gehoorhygiëne’ een rol spelen: harde geluiden voorkomen en beperken en de juiste gehoorbescherming dragen wanneer je hier wel aan blootgesteld wordt. Op dat gebied is er volgens de WHO nog flink wat werk aan de winkel.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | World Health Organization

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina's puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden