WHO adviseert coronapil voor risicogroep: zo werkt dit medicijn Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

WHO adviseert coronapil voor risicogroep: zo werkt dit medicijn

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om de coronapil Paxlovid van Pfizer te geven aan coronapatiënten die een hoog risico lopen op complicaties door het virus. Een behandeling met Paxlovid zou de kans op een ziekenhuisopname flink verlagen, zegt de instantie.

Deze coronapil werd in januari in Europa goedgekeurd, maar hoe werkt het eigenlijk?

Coronapil Paxlovid

Paxlovid het middel dat de WHO aanraadt voor personen in een risicogroep, is eigenlijk een combinatie van twee virusremmers: nirmatrelvir en ritonavir. Bij dit medicijn, gemaakt door Pfizer, krijgt een patiënt dan ook verschillende tabletten, met daarin die twee verschillende stoffen. De twee roze pilletjes bestaan uit nirmatrelvir en blokkeren het eiwit dat het virus nodig heeft om zich te vermenigvuldigen en dus verspreiden in je lichaam. Deze tabletten slik je in combinatie met een witte pil waarin ritonavir zit. Deze stof zorgt ervoor dat de roze tabletten hun werk beter kunnen doen in je lichaam, omdat de werkende stof nirmatrelvir minder snel afgebroken wordt.

Het is belangrijk dat een behandeling met deze coronapillen zo snel mogelijk na de diagnose start: dat moet in ieder geval binnen vijf dagen na de eerste symptomen zijn. Het gaat vervolgens om twee keer drie pillen per dag, vijf dagen lang.

Voorkeur van WHO

Paxlovid is verreweg de beste behandeling tegen Covid-19, zegt de organisatie. Uit hun analyse blijkt dat de kans op ziekenhuisopname daalt met 85 procent binnen de risicogroep, wanneer de behandeling direct na een positieve test gestart wordt. De WHO zegt dan ook dat een behandeling met Paxlovid de voorkeur zou moeten hebben boven een behandeling met andere geneesmiddelen voor het coronavirus. Denk dan aan andere virusremmers als remdesivir en molnupiravir, maar ook een behandeling met antilichamen.

Dat Paxlovid de voorkeur heeft, komt omdat uit de analyse van de gezondheidsorganisatie blijkt dat het middel van Pfizer meer ziekenhuisopnamen kan voorkomen en voor minder bijwerkingen zorgt dan bijvoorbeeld molnupiravir. Ook is het makkelijker toe te dienen dan remdesivir en antilichamen, waarvoor een infuus nodig is.

Bron | WHO, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, AD

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden