Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wettelijk verbod op roken voor nieuwe generatie

roken.png

Rokers weten het als geen ander: roken is verslavend en stoppen is erg moeilijk. Ondanks de waarschuwingen op de pakjes is het lastig om de sigaretten te laten liggen.

‘Roken is dodelijk’. ‘Rokers sterven jong’. ‘Roken veroorzaakt kanker’. Deze waarschuwingen staan op pakjes sigaretten. Ondanks de waarschuwingen rookt 25 % van de bevolking nog altijd. Een groot deel van de rokers begint al op jonge leeftijd en komt daar op latere leeftijd niet meer vanaf.

De stichting Eindspel Tabak wil een wettelijk verbod op de verkoop van tabaksproducten aan kinderen die  na 1 januari 2017 worden geboren.

Nare cijfers
Een rapport van de stichting maakt de gevolgen van roken nog eens pijnlijk duidelijk. Een gemiddelde roker sterft tien jaar eerder dan de gemiddelde ‘nooit-roker’. Jaarlijks sterven wereldwijd 6 miljoen mensen door roken, waarvan ruim 600 duizend als gevolg van meeroken. In Nederland overlijden ieder jaar 20.000 mensen aan ziektes die worden veroorzaakt door roken. Naast elke tabaksdode zijn er nog 20 personen die chronisch ziek worden door roken. Dertien procent van onze totale ziektelast wordt veroorzaakt door roken. En dit is nog maar een deel van de kosten die gepaard gaan met roken.

Verkoop van tabaksartikelen wettelijk verbieden aan kinderen die na 1 januari 2017 zijn geboren. Wat vind jij van dit plan? 

Bron: Eindspel Tabak en ad.nl

Ook interessant