null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wetenschappers ontwikkelen nieuwe soort tandglazuur: dé oplossing voor gaatjes?

Tandglazuur is de sterkste stof in ons lichaam, maar wanneer het eenmaal is afgesleten, groeit het niet meer terug. Veel beschadigingen worden daarom opgevuld met composiet en andere stoffen.

Wetenschappers hebben nu een nieuwe stof ontwikkeld die ervoor kan zorgen dat het ook daadwerkelijk weer terug kan groeien.

Nieuw soort tandglazuur

Tandbederf is het meest voorkomende gebitsprobleem in Nederland. Zo’n 80 procent van alle volwassenen in ons land heeft één of meer gaatjes. Deze worden door tandartsen nu meestal opgevuld met composiet of andere metaallegeringen, maar dat is niet ideaal. "Het vaak op hars gebaseerde materiaal kan niet goed hechten aan het overgebleven glazuur en komt daarom na ongeveer vijf jaar los. Het 'laagje' dat wij ontwikkelden, kan in principe de rest van een mensenleven mee", vertelt onderzoeker Zhaoming Liu van de Zhejiang University in China.

Meerdere voordelen

Voor het nieuwe glazuur worden microscopisch kleine hoeveelheden calciumfosfaat gebruikt in combinatie met andere chemische stoffen. Wanneer dit mengsel op kapotte delen tandglazuur wordt aangebracht, ontstaat er een flinterdun nieuw laagje dat net zo sterk en slijtvast is als echt glazuur. Daarnaast is het middel goedkoop én biedt het een snelle oplossing. "Het glazuur is in de meeste gevallen binnen 48 uur gerepareerd", zegt Liu.

Alleen kleine gaatjes

Hoewel de eerste menselijke proeven een succes waren, zal het middel nog niet direct door tandartsen worden gebruikt. Dit komt voornamelijk omdat de microdeeltjes calciumfosfaat die nu zijn getest zo klein zijn dat ze alleen kleine gaatjes kunnen vullen. Onderzoeker Zhaoming Liu verwacht dat dit in de toekomst geen probleem hoeft te zijn. "Het is zeker mogelijk en we hopen dat binnen twee jaar op mensen te testen."

Lees ook

Zó belangrijk is het om je tandvlees gezond te houden

Meer onderzoek

Daarnaast moeten er meer onderzoeken op mensen worden uitgevoerd voor het middel definitief kan worden goedgekeurd voor gebruik. "Dat kan wel enkele jaren duren", stelt een Britse professor prothodontie in The Guardian. "Maar de nieuwe methode ziet er zeker veelbelovend uit."

Bron | The Guardian, Quest, Science Advances

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden