null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wetenschappers ontwikkelen neusspray die 24 uur beschermt tegen coronavirus

Een

neusspray die bescherming biedt tegen het coronavirus: dat klinkt misschien too

good to be true, maar wetenschappers werken er al maanden aan. Met positief

resultaat: het antivirale middel beschermt fretten 24 uur lang tegen een

infectie met het virus.

Dat

schrijven wetenschappers van onder meer het Erasmus MC in het

wetenschappelijke tijdschrift Science. De eerste

voorbereidingen voor onderzoek bij mensen worden nu getroffen.

Vroege ontwikkelingsfase

De neusspray, tegen het coronavirus, is nu alleen nog kleinschalig getest bij fretten, dus volgens de onderzoekers moeten we er niet van uitgaan dat deze binnen een week op de markt zal zijn. Viroloog Rory de Vries, van het Erasmus MC, benadrukt dan ook dat het middel nog in een vroege ontwikkelingsfase is. Maar het is wel een hoopvolle ontwikkeling, want zo’n middel zou een uitkomst kunnen zijn naast de huidige coronavaccins.

Hoe werkt de neusspray tegen het coronavirus?

De neusspray beschermt tegen het coronavirus door te voorkomen dat het viruscellen kan binnendringen. Om in een cel terecht te komen, moet het virus met een zogenoemd spike-eiwit aan de cel ‘vastklikken’. Vervolgens verandert zo’n eiwit van vorm, en smelten het virus en de cel samen. Die laatste stap wordt onmogelijk gemaakt door de nu ontwikkelde neusspray tegen het coronavirus. Viroloog De Vries vergelijkt de twee stukken van het spike-eiwit met een soort rits, die samen geritst voor een nieuwe vorm van het eiwit zorgen. "Ons middel blokkeert een van de twee stukken rits, waardoor dat niet meer lukt en het virus de cel niet in komt."

Lees ook:

Zó veel middelen tegen het coronavirus zijn nu in ontwikkeling

Onderzoek bij fretten

Bij het huidige onderzoek onder fretten, bleek dit goed te werken. Tijdens de studie werden drie fretten expres geïnfecteerd met het coronavirus. Vervolgens werd bij zes fretten de neusspray tegen corona toegediend, en kregen zes andere fretten een placebo-neusspray, zonder antiviraal middel. De twaalf fretten werden na de neusspray over kooien verdeeld samen met hun geïnfecteerde soortgenoten. En wat bleek? De fretten die het antivirale middel kregen, liepen geen corona op. De beestjes die de placebo-variant kregen, hadden het allemaal wel. Drie weken later bleek ook nog dat de placebo-fretten wel antistoffen tegen het virus hadden aangemaakt, en de fretten die het antivirale middel als neusspray gekregen hadden, niet.

Potentie maar óók nog vragen

Viroloog Margriet Feltkamp van het LUMC is niet betrokken bij het onderzoek, maar noemt de resultaten van de studie wel interessant. Toch houdt ze een slag om de arm én heeft ze wat vragen: "Fretten zijn geen mensen. De eerste vraag is dus of dit ook bij mensen werkt. Zo ja, geeft het dan bijwerkingen?” Andere dingen die ze graag wil weten, zijn hoe vaak je het middel kunt gebruiken, en in welke vorm het dan het beste werkt.

Hetzelfde geldt voor immunoloog Dimitri Diavatopoulos van het Radboudumc. Hij is enthousiast en vertelt de NOS dat het middel veel potentie heeft. “Als het middel ook bij mensen werkt dan kan het helpen om infecties te voorkomen totdat er genoeg vaccins zijn”, zegt hij. Maar ook hij heeft vragen, bijvoorbeeld over of het middel ook werkt na blootstelling aan het virus. Dan zou het bijvoorbeeld tijdens de incubatietijd gegeven kunnen worden, om te voorkomen dat mensen ziek worden.

Testen op mensen

Er zijn momenteel plannen in de maak voor onderzoek bij mensen, die in de Verenigde Staten uitgevoerd zullen worden. Wanneer blijkt dat de neusspray ook mensen tegen het coronavirus beschermd, kan er verder gekeken worden naar het productieproces. Wanneer we kunnen gaan snuiven tegen het coronavirus, is dus nog even afwachten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Erasmus MC, NOS

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 09 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week een interview met actrice Johanna ter Steege, de lekkerste recepten voor maaltijdsoepen, Joke’s kinderen worden doof en blind, een dossier over rituelen en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden