Wetenschappers ontwikkelen bloedtest die alzheimer kan opsporen
Wetenschappers hebben een bloedtest ontwikkeld, waarmee in een vroeg stadium de ziekte van Alzheimer opgespoord kan worden. Voor patiënten is dit een goede ontwikkeling, omdat een PET- of MRI-scan of de pijnlijke lumbaalpunctie hierdoor niet meer nodig zal zijn. Als de bloedtest goedgekeurd wordt voor algemeen gebruik kan de diagnose alzheimer sneller gesteld worden.
Alzheimer is een van de meest voorkomende vormen van dementie, in Nederland gaat het volgens Alzheimer Nederland om zo’n 169 duizend patiënten. De organisatie zegt dat 70 procent van de patiënten met dementie de ziekte van Alzheimer heeft. Het stellen van een diagnose is lastig, zeker in de vroege fases van de ziekte. De bloedtest die wetenschappers ontwikkeld hebben, zou hierbij kunnen helpen.
De diagnose alzheimer
Bij het diagnosticeren van de ziekte moeten verschillende aspecten onderzocht moeten worden, voordat gesteld kan worden dat het om alzheimer gaat. Hierbij gaat het om abnormale ophopingen van twee specifieke eiwitten (het tau-eiwit en amyloïde plaques) en neurodegeneratie (het langzame verlies van zenuwcellen in bepaalde delen van de hersenen). Deze dingen kunnen op verschillende manieren onderzocht worden, bijvoorbeeld met een PET- of MRI-scan of een lumbaalpunctie, waarna het hersenvocht onderzocht wordt. Deze laatste onderzoeksmethode kan pijnlijk zijn en patiënten kunnen last krijgen van hoofd- of rugpijn na de procedure. Ook aan het maken van een PET- of MRI-scan kleven nadelen: deze kosten veel geld en duren lang.
De ontwikkeling van een betrouwbare bloedtest is belangrijk, zien de onderzoekers. “Een bloedtest is goedkoper, veiliger en gemakkelijker uit te voeren,” aldus Thomas Karikari, professor aan de University of Pittsburgh, tegen The Guardian. De onderzoekers noemen de ontwikkeling van de bloedtest een belangrijke stap voorwaarts.
Bloedtest om alzheimer op te sporen
De huidige bloedtests kunnen afwijkingen in de twee eiwitten opsporen, maar het detecteren van schade aan zenuwcellen die specifiek zijn voor de hersenen, is lastiger. Karikari en zijn mede-onderzoekers hebben voor deze nieuwe bloedtest de focus gelegd op het tau-eiwit. Dit eiwit speelt, samen met amyloïde plaques (een samenklontering van een ander eiwit, genaamd amyloïde) een belangrijke rol bij de ontwikkeling van alzheimer. De bloedtest is nu getest op 600 patiënten, die allemaal een ander stadium alzheimer hebben. De wetenschappers zagen dat de waarden van de eiwitten goed overeenkwamen met de waarden bij een lumbaalpunctie. Ook konden ze op betrouwbare wijze alzheimer onderscheiden van andere neurodegeneratieve ziekten.
Bloedtest verder onderzoeken
Deze ontdekking betekent niet dat de bloedtest binnen de kortste keren ook in Nederland beschikbaar is. Sterker nog: de wetenschappers gaan nu eerst een volgende fase in. Ze gaan de test valideren, door een bredere patiëntengroep de bloedtest te laten testen. Die bredere patiëntengroep bestaat uit patiënten met verschillende raciale en etnische achtergronden en patiënten die lijden aan verschillende stadia van geheugenverlies en andere mogelijke symptomen van dementie.
Bron | The Guardian