Wetenschappers ontdekken per toeval mogelijk nieuwe behandeling tegen vele soorten kanker
Wetenschappers in Groot Brittannië hebben per toeval een onbekend type immuuncel ontdekt, dat in staat is om de meeste soorten kankercellen te doden. Volgens de onderzoekers gaat het om een medische doorbraak in de zoektocht naar een effectief medicijn tegen kanker. Er wordt zelfs gesproken over een mogelijke one-size-fits-all behandeling tegen verschillende vormen van kanker.
Immuuncel grijpt zich vast aan kanker
De onderzoekers van de Britse universiteit van Cardiff analyseerden bloed van een bloedbank uit Wales. Het doel van deze studie was onderzoek te doen naar immuuncellen die bacteriën bestrijden. Ze ontdekten echter iets veel beters. In dat bloed, afkomstig van de bloedbank, bevond zich namelijk een -tot dan toe- nog onbekende immuuncel. Toen de wetenschappers deze zogeheten T-cel vervolgens in een laboratoriumschaal onderzochten, samen met verschillende kankercellen, deden ze een bizarre ontdekking. De T-cel heeft een receptor die werkt als een soort grijphaak wat zich vastklampt aan kankercellen, waarbij de gezonde cellen worden genegeerd.
Effectief bij de meeste vormen kanker
De T-cel bleek zowel effectief bij: long-, huid-, bloed-, dikke darm-, borst-, bot-, prostaat-, eierstok-, nier- en baarmoederhalskanker. Volgens hoofdauteur professor Andrew Sewell, is de werking van de immuuncel uitzonderlijk. "Dit was een toevallige bevinding, niemand wist dat deze cel bestond," zegt hij tegen de Britse krant The Telegraph. “Door deze ontdekking wordt een 'one-size-fits-all' behandeling voor de meest voorkomende kankersoorten mogelijk. Zoiets was tot voor kort nog ondenkbaar.”
Nieuwe behandeling tegen kanker mogelijk
De onderzoekers weten nog niet of de T-cel zeldzaam is of veelvuldig voorkomt. Het zou ook kunnen dat alle mensen deze immuuncel hebben, maar dat deze cel niet bij iedereen even actief is. Wel is bekend dat de cel zich hecht aan een molecuul (MR1), die bij alle kankerpatiënten voorkomt. Dat zorgt er niet alleen voor dat de immuuncel kan bijdragen aan een behandeling tegen vele kankersoorten. Ook zouden de immuuncellen overgedragen kunnen worden tussen mensen, waardoor er in de toekomst speciale donatiebanken kunnen ontstaan (zoals bijvoorbeeld voor bloed al het geval is).
Proefonderzoek bij kankerpatiënten
Hoewel de immuuncellen alleen nog maar in een laboratoriumschaal en op muizen is getest, duurt het waarschijnlijk niet lang meer voor de eerste proeven bij mensen wordt gedaan. Volgens professor Sewell zijn er al gesprekken gevoerd voor het ontwikkelen van een potentiële therapie. Hij verwacht dat de eerste proeven op terminaal zieke patiënten al in november kunnen beginnen. Daarnaast blijven de wetenschappers zich bezighouden met de specifieke werking van de nieuwe immuuncel. "We moeten nog steeds precies begrijpen hoe het kankercellen herkent en doodt, terwijl het niet reageert op normale gezonde cellen."
Lees ook
De levensverwachting van patiënten met déze soorten kanker neemt steeds meer toe
Bron | The Telegraph, Daily Mail, BBC
Beeld| iStock