null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Wetenschappers ontdekken opnieuw mogelijke oorzaak prikkelbare darm syndroom

Zo’n tien tot twintig procent van de Nederlanders lijdt aan het prikkelbare darm syndroom. Een aandoening waarbij verschillende darmklachten ontstaan zónder duidelijke aanleiding. Langzaamaan wordt er steeds meer duidelijk over de aandoening: onderzoekers van de KU Leuven hebben een mogelijke oorzaak ontdekt voor het prikkelbare darm syndroom.

Hoewel

de onderzoeken nog in een vroeg stadium zijn, denken ze wel dat de resultaten

ons mogelijk dichter bij een oplossing voor de aandoening kunnen brengen.

Prikkelbare darm syndroom

Het prikkelbare darm syndroom (PDS), vroeger vaak een spastische darm genoemd, treft ongeveer tien tot twintig procent van de Nederlanders. Vooral vrouwen worden er vaak door getroffen door de aandoening die kan leiden tot klachten, als: diarree, buikpijn, verstopping en een opgeblazen gevoel. Veel mensen met PDS voelen zich langere tijd niet serieus genomen, omdat er geen test is die de aandoening aan kan tonen. Soms kunnen diëten zoals het FODMAP-dieet of een glutenvrij dieet verlichting bieden van de klachten, maar waarom dat werkt is onbekend. Er is namelijk geen allergie voor die producten, zeggen specialisten.

En juist daarom worden patiënten met het prikkelbare darm syndroom vaak niet serieus genomen, vond professor Guy Boeckxstaens. Hij is gastro-enteroloog aan de KU Leuven, die de afgelopen tijd onderzoek gedaan heeft naar een mogelijke oorzaak voor het prikkelbare darm syndroom.

Lees ook:

Deze natuurlijke middeltjes helpen tegen het Prikkelbare Darm Syndroom

Mogelijke oorzaak voor prikkelbare darm syndroom

En uit die studie kwam een opvallend resultaat, is te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Een verkeerde reactie van het immuunsysteem in de darm kan, volgens de wetenschap, namelijk een mogelijke oorzaak voor het prikkelbare darm syndroom zijn. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen een reactie van afweercellen in de darmen uitlokken. Normaal gesproken reageert ons immuunsysteem niet op eten, maar bij mensen met PDS lijkt dat tóch zo te zijn. Daardoor maakt het lichaam histamine aan, wat voor de nodige klachten kan zorgen.

Verkeerde reactie van immuunsysteem

Vervolgens onderzochten ze waar die verkeerde reactie van het immuunsysteem dan vandaan komt. Ook daarop vonden de Belgische wetenschappers een antwoord. Bij veel patiënten met PDS ontstaan de klachten na een infectie van de maag of darmen, bijvoorbeeld voedselvergiftiging of een flinke buikgriep. Daarop gebaseerd bedachten onderzoekers dat een infectie misschien het afweersysteem gevoelig maakt voor voeding die zich, tijdens het ziek zijn, in de darm van de patiënt met het prikkelbare darm syndroom bevond. En dat bleek te kloppen, ontdekten de onderzoekers. En ook als de infectie voorbij is, blijft een bepaald deel van de darm heftig reageren op dat voedingsmiddel. Het gaat dus niet om een allergische reactie in het hele lichaam, maar een verkeerde reactie van immuuncellen in een klein gedeelte van de darm.

Te vroeg voor conclusies

Omdat de onderzoekers dus ontdekten dat de aanmaak van histamine een mogelijke oorzaak kan zijn voor klachten bij het prikkelbare darm syndroom, zouden anti-histaminetabletjes mogelijk een positief effect kunnen hebben. Het is echter nog te vroeg om de conclusie te trekken dat dit zeker effectief is, dus ga vooral niet zelf experimenteren met dit soort pilletjes. Er wordt door de Belgische onderzoekers nu onderzoek gedaan naar het effect van antihistaminica.

Andere onderzoeken

Het is niet de eerste keer dat er een mogelijke oorzaak voor het prikkelbare darm syndroom wordt ontdekt. Eind vorig jaar ontdekten Zweedse onderzoekers bijvoorbeeld dat een bepaalde bacterie in je microbioom (de verzameling bacteriën in je darmen) de kans op het prikkelbare darm syndroom kan vergroten. Momenteel wordt er dus hard gezocht naar oorzaken voor PDS; wat ons hopelijk ook steeds dichter bij een oplossing, of behandeling voor de aandoening brengt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | VRT, Nature

Beeld| Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frisse start, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden