Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

De wetenschappelijke reden waarom je je eerste liefde nooit vergeet

eerste-liefde-margriet.jpg

Hoe oud je ook bent en hoeveel relaties je ook hebt gehad: je eerste liefde is er een die je nooit vergeet. Hoe komt dit? Volgens relatie-experts zijn er verschillende redenen voor.

Je herinnert je de allereerste keer dat je écht verliefd werd waarschijnlijk nog goed. De emoties die je voelde waren nieuw. Waarom zo’n eerste liefde onvergetelijk is, heeft een hoop met onze hersenen te maken.

Eerste liefde

“Eerste liefdes zorgen meestal voor sterke emotionele verbindingen”, legt relatie-expert David Bennett uit aan Bustle. “In veel gevallen word je verliefd voordat bepaalde delen van de hersenen volledig ontwikkeld zijn, en razen de hormonen in het rond. Dat zorgt voor een bijna overweldigende emotionele band door de afgifte van de chemische stof oxytocine, dezelfde chemische stof die moeders en hun kinderen bindt.”

Liefdeshormoon

Oxytocine wordt ook wel het ‘liefdeshormoon’ genoemd, en zorgt ervoor dat mensen een sterkere band hebben en dat ze bijvoorbeeld monogaam zijn. “Simpele dingen als zoenen en knuffelen kunnen je chemisch ‘binden’ aan je partner. Als je dat voor de eerste keer ervaart met iemand, is het moeilijk om diegene te vergeten.”

Fysieke aanrakingen

Maar dat is niet de enige reden waarom het lastig is je eerste liefde te vergeten. Psychiater dr. Amy Ricke stelt dat je eerste liefde onvergetelijk is door hoe het brein werkt en wat verliefd worden je leert over jezelf. Als je verliefd wordt, overstromen stofjes als dopamine, oxytocine en serotonine het brein. Deze gelukshormonen kunnen ervoor zorgen dat je je euforisch en prettig voelt, in het bijzonder als ze gecombineerd worden met fysieke aanrakingen.

Tienerjaren

De meeste mensen worden voor het eerst verliefd in hun tienerjaren. Volgens Ricke zijn dit de jaren waarin het zogenoemde ‘beloningspad’ van de hersenen bijzonder gevoelig is voor bevredigende en intense ervaringen, zoals verliefd worden en seks hebben. “Zo wordt de ervaring van die eerste liefde ingebakken in de hersenen op een levendige, gedenkwaardige manier.”

Lees ook
Helma en Tom zijn smoorverliefd en beiden blind: ‘Aanraken is ons oogcontact’

Zelfde gevoel

Dat zorgt er ook voor dat je, als je eenmaal zoiets fijns als voor het eerst verliefd worden ervaren hebt, telkens weer op zoek gaat naar datzelfde gevoel. Je zoekt dan naar dat gevoel in iedereen die je na je eerste liefde ontmoet. Maar het betekent niet dat je eerste liefde ook je beste liefde is. “Je hebt misschien meer van je tweede of derde liefde gehouden, maar wat je je herinnert van je eerste, is de intensiteit”, zegt matchmaker April Davis.

Andere relaties

Je eerste liefde heeft invloed op je andere relaties door wat het je geleerd heeft. Je leerde namelijk voor het eerste dat je gewild was en hoe je door de ander behandeld wilde worden. Ook leerde je hoe een gebroken hart voelt. Maar hoewel je eerste partner moeilijk te vergeten is, betekent het (gelukkig) niet dat het de enige ware liefde is die je ooit zult hebben.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Bustle
Beeld | iStock

Ook interessant