null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wetenschappelijk bewezen: mensen met déze eigenschap zijn beter in afvallen

Welk dieet je ook volgt, afvallen gaat altijd gepaard met doorzettingsvermogen. Maar er is nóg een karaktereigenschap die eraan bijdraagt dat je gewicht verliest.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een positieve instelling beter in staat zijn om gezond(er) te eten.

Betere keuzes

In het wetenschappelijke tijdschrift Appetite over gedragswetenschap en voedingsleer wordt aandacht besteed aan de studie. De conclusie: er lijkt een duidelijk verband te zijn tussen succesvol afvallen en een positieve instelling. Voor het onderzoek zijn meer dan 1100 volwassenen gevraagd naar hun eetgewoonten. Mensen met een positieve instelling blijken vaker op zoek te gaan naar gezonde alternatieven als ze op dieet zijn dan negatief ingestelde mensen. De positivo’s hielden hun gezonde eetgewoonten bovendien langer vol.

Positieve instelling

Volgens de onderzoekers is het verschil te wijten aan wat zij een 'promotion focus' noemen. De positieve mensen richten zich meer op wat ze wél mogen dan op wat ze niet mogen. Dat zorgt ervoor dat ze meer aandacht hebben voor gezonde voedingswaarden. Daardoor zijn ze in staat betere keuzes te maken.

Negatieve vs positieve boodschap

Eerder onderzoek van de Cornell University in New York toonde ook al aan dat positieve boodschappen beter werken dan negatieve als het om voedselvoorlichting gaat. Het hangt alleen wel af van hoeveel kennis je al over voeding hebt. De Amerikaanse wetenschappers analyseerden 43 eerdere onderzoeken naar positieve en negatieve boodschappen over voeding. Ze ontdekten dat negatieve boodschappen het best werkten bij experts die erg betrokken zijn bij en verstand hebben van voeding, zoals huisartsen en diëtisten. Maar bij mensen die minder over voeding weten, werken positieve boodschappen juist beter. Zij willen liever horen wat ze wel zouden moeten eten en waarom iets goed voor ze is dan wat ze beter kunnen laten staan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Welingelichte kringen, Gezondheidsnet

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden