null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wetenschappelijk bewezen: luiheid is besmettelijk

Ben jij weleens liever lui dan moe? Dan hoef je je daar vanaf nu niet meer schuldig over te voelen. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat luiheid besmettelijk is. In feite kun jíj er dus niks aan doen. 

Onderzoekers van het Parijse Nationaal instituut voor gezondheid en medisch onderzoek (INSERM) hebben ontdekt dat bepaalde eigenschappen zoals ongeduldigheid, voorzichtigheid en dus ook luiheid overdraagbaar zijn. Hoe ze dit hebben onderzocht? De analisten legden aan 56 proefpersonen een aantal dilemma's voor. Een van de dilemma's was gericht op het aanpassingsvermogen aan de omgeving met betrekking tot luiheid. De proefpersonen kregen de vraag of zij een fysiek zware taak zouden uitvoeren waar ze goed voor betaald krijgen of liever een minder zware taak voor minder geld wilden doen. Daarna mochten ze de resultaten van anderen inkijken en aan de hand daarvan hun eigen antwoord aanpassen. Wat bleek? De proefpersonen pasten hun gedrag aan hun omgeving aan.

Samen lui zijn

De onderzoekers veronderstelden dat wanneer er iemand in je omgeving lui is, jij je daar aan aanpast. En tja, als onze partner lekker languit op de bank ligt te netflixen, dan kruipen we daar natuurlijk best graag naast. Ergens kunnen we ons daar dus wel iets bij voorstellen. Het is toch ook een stuk gezelliger om samen lui te zijn dan alleen?

Liever ambitie?

Ben en blijf jij liever ambitieus en vol energie? Dan is het volgens de onderzoekers een goed idee om je met soortgelijke vrienden te omringen. Gelukkig heeft actief bewegen, wetenschappelijk gezien, een heleboel gezonde voordelen.

Bron | Beautify

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Lekker verder lezen:

Ook leuk om te kijken

Onze beauty expert Carmen praat je, via haar vlog Beauty by Carmen graag bij op het gebied van make-up. Welke kwast gebruik je het beste waarvoor?

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden