Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wetenschap ontdekt manier om angstige herinneringen te laten verdwijnen

laboratory-scientist-working.jpg

Een op de vijf volwassenen krijgt last van een angststoornis: een angstige herinnering die blijft terugkomen. Neurowetenschappers van de Universiteit van Texas ontdekten bij muizen welke zenuwcellen in de hersenen die angstige herinneringen kunnen ‘uitzetten’. Nu is de vraag: wat betekent dit voor mensen?

Experts zeggen dat het in ieder geval nog een lange weg van muis naar mens is.

Traumatische gebeurtenis

Angststoornissen komen voort uit een herinnering aan een traumatische gebeurtenis. Een gebeurtenis die gekoppeld is aan geluiden, geuren of andere herkenningspunten die op dat moment aanwezig waren. Wanneer iemand dat geluid weer hoort, brengt dit de angstige herinnering op gang.

Geheugenspoor

Alle herinneringen hebben een eigen ‘geheugenspoor’: hoe sterker het geheugenspoor, hoe sneller het brein de herinnering activeert. Angstige herinneringen hebben standaard een heel sterk geheugenspoor, waardoor deze vaak terugkomen.

Extinctiespoor

Om de herinnering los te koppelen van de associatie moet het geheugenspoor ‘overschreven’ worden door een nieuw spoor. We noemen dit het extinctiespoor. Omdat geheugensporen nooit volledig verdwijnen, is het belangrijk dat het extinctiespoor sterker wordt dan het originele geheugenspoor. Zo zullen het geluid of de geur geen vervelende herinneringen meer oproepen.

Extinctiecellen

De onderzoekers ontdekten ‘extinctiecellen’ bij muizen: cellen die bepalen welk geheugenspoor geactiveerd wordt. Wanneer deze cellen gecontroleerd worden, kun je dus bepalen welke herinnering omhoogkomt. Die van het originele geheugenspoor, of die van het extinctiespoor. De cellen zitten in de hippocampus, het deel van de hersenen waar herinneringen aan angst zich bevinden.

Blauw licht

Het onderzoek is gedaan door middel van ‘optogenetica’. Dit is een techniek waarbij specifieke cellen gevoelig worden gemaakt voor licht. De onderzoekers pasten deze techniek toe bij muizen. Met een blauw licht konden ze de extinctiecellen van de muizen aan- of uitzetten. Stonden de extinctiecellen aan, dan werden de angstige herinneringen van de muizen onderdrukt door andere herinneringen. Werden de cellen uitgezet, kwamen de angstige herinneringen wel naar boven.

Behandelmethodes

Vooralsnog heeft dit voor de behandelmethodes van mensen weinig te betekenen. Het is op dit moment nog niet bekend hoe deze techniek precies op dezelfde manier voor mensen gebruikt kan worden. Toch is het een interessante ontdekking voor de psychiatrie, zegt psychiater en neurowetenschapper Iris Sommer bij Universitair Medisch Centrum Groningen. “Het zou toch fantastisch zijn als we bij patiënten met een posttraumatisch stresssyndroom die extinctiecellen wat harder kunnen laten werken.”

Bron | De Volkskrant
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant