Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is wat je moet weten over een voorhoofdsholteontsteking

dit-is-wat-je-moet-weten-over-een-voorhoofdsholteontsteking.jpg

Heb je last van een flinke verkoudheid, in combinatie met een drukkende pijn achter je ogen of in je voorhoofd? Dan is de kans groot dat je een voorhoofdsholteontsteking opgelopen hebt. Hoewel het ernstig klinkt en heel pijnlijk kan zijn, kunnen die ontstoken holtes in je gezicht gelukkig meestal geen kwaad.

Sterker nog: zonder behandeling gaat een voorhoofdsholteontsteking meestal binnen een week tot tien dagen vanzelf weer over. In een enkel geval duurt de ontsteking vier weken. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de pijnlijke druk in je gezicht wat te verlichten.

Voorhoofdsholteontsteking

Een voorhoofdsholteontsteking wordt ook wel een bijholteontsteking of sinusitis genoemd. Bij zo’n ontsteking is het slijmvlies in een of meerdere van de holle ruimtes achter je neus, in je bovenkaak of in je voorhoofd ontstoken. Zo’n ontsteking ontstaat doordat het slijmvlies in die holtes via kleine kanaaltjes in contact staat met het slijmvlies in je neus. Als je verkouden bent, raakt het neusslijmvlies geïrriteerd en opgezwollen. Die zwelling verspreidt zich vervolgens naar de lege holtes die dan gevuld raken met slijm. Daardoor kan het slijmvlies de afvalstoffen niet meer kwijt, en kunnen virussen en bacteriën toeslaan en een ontsteking veroorzaken.

Lees ook
5 redenen waarom je verkoudheid maar niet overgaat

Symptomen voorhoofdsholteontsteking

Een voorhoofdsholteontsteking ontstaat dus bijna altijd na een flinke verkoudheid. De volgende symptomen kunnen wijzen op zo’n ontsteking:

  • Een drukkend gevoel achter je ogen of in je voorhoofd
  • Pijn in je voorhoofd, kaken of achter je ogen
  • Een pijnlijk gevoel in je hoofd als je opstaat en bij voorover bukken
  • Een verstopte neus, soms met groenig of bloederig snot
  • Soms: pijnlijke kaken of kiezen, bijvoorbeeld tijdens het eten
  • Soms: koorts of verhoging

Behandeling

Zo’n voorhoofdsholteontsteking kan flink pijnlijk zijn, daar wil je dus zo snel mogelijk vanaf. Helaas bestaat er geen medicijn dat echt helpt bij deze aandoening en moet je het vaak simpelweg uitzieken. Als het om een virale ontsteking gaat, zullen ook antibiotica in dit geval niet echt helpen. De beste optie is om het gewoon uit te zieken. Meestal is de ontsteking binnen een week tot maximaal tien dagen weer over.

Wel kun je een aantal dingen doen om klachten te verminderen. Stomen kan bijvoorbeeld verlichting bieden: de warmte van de waterdamp zorgt ervoor dat het slijm oplost en de zwelling afneemt. Ook kan neusspray de druk die je voelt tijdelijk verlichten, en kan paracetamol helpen bij pijnklachten.

Naar de huisarts met een voorhoofdsholteontsteking

Als je last hebt van aanhoudende koorts, dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Dit kan namelijk wijzen op een ernstige ontsteking, wat in zeldzame gevallen kan leiden tot ernstigere klachten. Denk bijvoorbeeld aan een hersenvliesontsteking of ontsteking van de oogkas. Ook als je ernstige hoofdpijn hebt, slecht ziet of een verdikt ooglid hebt, is het slim om een specialist op te zoeken. Zijn de symptomen niet heel ernstig, maar houden ze langer dan twee weken aan? Dan is een bezoekje aan de huisarts ook aan te raden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| DokterDokter, Thuisarts
Beeld| iStock

Ook interessant