Gezondheid

Dit is wat je moet weten over een voorhoofdsholteontsteking

dit-is-wat-je-moet-weten-over-een-voorhoofdsholteontsteking.jpg

Nu de temperaturen dalen krijgen veel mensen last van een stevige verkoudheid. Maar soms kan een verkoudheid zo hevig zijn dat ook de holtes in je gezicht ontstoken raken. Dit noemen we een voorhoofdsholteontsteking. Zo’n ontsteking doet flink pijn en bemoeilijkt het ademen. Toch hoef je met deze klachten niet per se naar de huisarts.

Zonder behandeling zijn de klachten meestal binnen een week verdwenen en na tien dagen is tweederde van de patiënten genezen. In een enkel geval duurt de ontsteking vier weken. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de pijnlijke druk in je gezicht wat te verlichten.

Verschillende holtes

Een voorhoofdsholteontsteking is een verzamelnaam voor ontstekingen in de holtes van het gezicht. De holle ruimtes zitten achter de neus, in de bovenkaak en in het voorhoofd en zijn normaal gesproken gevuld met lucht. Als je verkouden bent of last hebt van een allergische reactie, kunnen deze holtes gevuld raken met slijm. In dit slijm zitten soms ook bacteriën die een ontsteking kunnen veroorzaken. Hoewel deze ontsteking ook kan ontstaan in de voorhoofdsholte, zeefbeenholte en de wiggebeenholte, is er in de meeste gevallen sprake van een kaakholteontsteking.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Druk verlichten

Doordat de holtes vollopen met ontstoken slijm kun je een drukkend gevoeld op je hoofd ervaren. Zeker wanneer je met je hoofd voorover buigt, kan dit flink pijnlijk zijn. Bovendien kun je moeite krijgen met ademhalen en last krijgen van koorts. Aangezien er weinig medicatie voor de aandoening bestaat, is het vaak niet nodig om naar de huisarts te gaan. Wel kan het verlichting bieden om af en toe goed te stomen. De warmte van de waterdamp zorgt ervoor dat het slijm oplost. Ook kan neusspray tijdelijk de druk verlichten.

Wanneer naar de huisarts met een voorhoofdsholteontsteking

Wanneer de koorts lang aanhoudt is het belangrijk om naar de dokter te gaan. In zeldzame gevallen kan een ontsteking van de voorhoofdsholten leiden tot ernstigere klachten, zoals ontsteking van de oogkas, of hersenvliesontsteking. Als de ontsteking meer dan twee maanden duurt, spreek je van chronische voorhoofdsholteontsteking.

Lees ook
Verkouden of toch griep? Zó herken je de verschillen

Bron| DokterDokter, Gezondheidsplein, Gezondheidsnet
Beeld| iStock

Ook interessant