Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Drukkend gevoel op je borst? Dit moet je weten over hartkramp

drukkend-gevoel-op-je-borst-dit-moet-je-weten-over-hartkramp.jpg

Een pijnlijke steek in de hartstreek of een drukkend gevoel op je borst hoeft niet altijd te betekenen dat je lijdt aan een hartaandoening. Maar wanneer deze klachten vaker optreden kan het verstandig zijn, om toch een bezoekje aan de huisarts te brengen. Een korte steek kan namelijk ook wijzen op hartkramp.

Onvoldoende zuurstof

Hartkramp ontstaat doordat een deel van het hart korte tijd onvoldoende zuurstof krijgt. De aandoening is het gevolg van een vernauwing van de kransslagaders. In de meeste gevallen ontstaan de klachten pas wanneer één van de kransslagaders meer dan vijftig procent vernauwd is. Door die vernauwingen kan er minder zuurstof in het hart komen dan dat het nodig heeft. Hierdoor ontstaat pijn. De aandoening komt voor in twee vormen: stabiele en instabiele hartkramp.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Stabiele hartkramp

Stabiele hartkramp is een kramp die steeds op dezelfde momenten terugkeert. Vaak zijn dit de momenten dat het hart meer zuurstof nodig heeft dan gewoonlijk. Bijvoorbeeld tijdens het sporten of op momenten van hevige stress. Ook roken, extreme kou, hitte, emoties en zware maaltijden kunnen dit fenomeen veroorzaken. De klachten verdwijnen vaak weer op het moment dat je het rustiger aan gaat doen. Het hart krijgt dan weer genoeg zuurstof, waardoor het stekende gevoel verdwijnt.

Instabiele hartkramp

Wanneer je last hebt van instabiele hartkramp, treden de klachten ook op tijdens momenten van rust. De pijn is bovendien heviger dan bij de stabiele variant. Dit komt doordat de kransslagaders vaak meer vernauwd zijn dan bij stabiele hartkramp.

Verschillende symptomen

De symptomen van deze aandoening verschillen per persoon. Sommige patiënten omschrijven de pijn als een drukkend gevoel op de borst. De pijn kan in sommige gevallen uitstralen naar de armen, hals, kaak, rug of maagstreek. Ouderen, vrouwen en mensen met diabetes ervaren de pijn vaak meer als een benauwd gevoel, gecombineerd met moeheid, duizeligheid en een onrustig gevoel.

Verhoogd risico

Patiënten met een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht en diabetes lopen meer risico op het krijgen van hartkramp. Ook ongezonde leefstijlgewoontes zoals: roken, stress en weinig lichaamsbeweging kunnen de kramp veroorzaken. Pijn op de borst door hartkramp kan meestal geen kwaad, maar de pijnaanvallen zijn wel een waarschuwing van het hart dat het te weinig zuurstof krijgt. Wanneer de klachten dus herhaaldelijk terugkomen of langer dan vijf minuten aanhouden is het verstandig om met een huisarts te overleggen. Deze aandoening kan dan namelijk een voorteken zijn van een hartinfarct.

Lees ook

Zo herken je een stil hartinfarct

Bron| Dokter, Gezondheidsplein
Beeld| iStock

Ook interessant