null Beeld

Werkomgeving speelt belangrijke rol in het risico op het krijgen van COPD

De longaandoening COPD wordt in veel gevallen veroorzaakt door roken. Maar onderzoekers van het UMC in Groningen hebben nu ontdekt dat er ook een andere belangrijke oorzaak is voor het ontwikkelen van de longziekte. Mensen met een bepaalde werkomgeving zouden daardoor evenveel risico op de ziekte lopen als rokers.

Chronische aandoening

COPD is een chronische vernauwing van de luchtwegen. De ziekte is te herkennen door symptomen als kortademigheid, veelvuldig slijm ophoesten en een piepende ademhaling. De ziekte is chronisch, en de behandeling bestaat uit het beperken of verminderen van de symptomen. COPD neemt de laatste jaren steeds meer in omvang toe. Volgens de laatste cijfers lijden naar schatting tachtig miljoen mensen aan deze ziekte. In Nederland zijn dat er ongeveer 600.000. De Wereld Gezondheidsorganisatie denkt dat het in 2030 wereldwijd de derde doodsoorzaak zal zijn.

Werkgerelateerde doodsoorzaak

Na bedrijfsongevallen komt COPD volgens de onderzoekers op nummer twee van belangrijkste doodsoorzaken die het gevolg zijn van de werkomgeving. Nummer drie in de lijst is longkanker. De wetenschappers zijn niet verbaasd over dit resultaat, omdat de huid en de longen het meest direct worden blootgesteld aan beroepsmatige verontreinigende stoffen. Het was al langer bekend dat niet alleen roken, maar ook langere blootstelling aan giftige stoffen en een stoffige lucht de longziekte kunnen veroorzaken. Studies gericht op specifieke beroepen, zoals varkenshouders, mijnwerkers, bouw- en textielarbeiders, hebben al eerder verbanden gevonden tussen beroepsspecifieke blootstellingen en een snellere jaarlijkse achteruitgang van de longfunctie.

Veranderingen in DNA

Uit nieuw onderzoek van het UMC Groningen blijkt nu zelfs dat giftige stoffen, in bijvoorbeeld pluimveeboerderijen, autogarages en stoffige bouwplaatsen net zo veel risico op COPD veroorzaken als roken. Dit komt omdat deze stoffen de werking van het DNA veranderen. Door een blokkade van de werking van bepaalde genen maakt het lichaam te veel of te weinig bepaalde eiwitten aan, waardoor het lichaam ontregelt raakt en longziekten kunnen ontstaan.

Lees ook

Last van allergieën of astma? Dan kun je maar beter je ventilator checken

Bron| Longfonds, RUG, Oxford Academic

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden