Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Zó goed werkt het coronavaccin bij een auto-immuunziekte

werking-coronavaccin-auto-immuunziekte.jpg

Veel mensen zien de vaccinaties als dé uitweg uit de coronapandemie. Maar wat nou als je last hebt van een auto-immuunziekte – waarbij je immuunsysteem zich tegen je keert – en als je medicatie slikt die je afweer onderdrukt? Uit een groot landelijk onderzoek blijken de resultaten boven verwachting: ook bij verreweg de meeste mensen met een auto-immuunziekte blijkt het coronavaccin te werken.

We leggen je uit wat je hierover moet weten.  

De werking van het coronavaccin bij een auto-immuunziekte 

Onderzoekers van het Amsterdam UMC en bloedbank Sanquin deden de afgelopen periode een grote landelijke studie naar de werking van het coronavaccin bij mensen met een auto-immuunziekte. Dit is wereldwijd het eerste onderzoek dat eindelijk duidelijkheid geeft over een grote groep patiënten. Alleen in Nederland zijn er al honderdduizenden patiënten met een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem het lichaam aanvalt. Bijvoorbeeld bij reuma en ontstekingsziektes van de darm. Er is vaak medicatie nodig om dit te voorkomen. Hierdoor was de vraag lange tijd of het coronavaccin bij mensen met een auto-immuunziekte wel voldoende werkten. 

Volgens immunoloog en onderzoeker Taco Kuijpers zijn de resultaten van de studie ‘boven verwachting’. Uit de voorlopige studieresultaten blijkt namelijk dat de meeste patiënten hetzelfde reageren op de vaccins als de rest van de bevolking. 

Afhankelijk van het soort medicatie  

Uit de studie blijkt dat de reactie op het coronavaccin niet bepaald wordt door de auto-immuunziekte, maar door het soort medicatie dat iemand gebruikt. Het blijkt dat de meeste afweeronderdrukkende medicijnen geen problemen geven. Tot nu toe zijn er maar drie wat minder gangbare medicijnen vastgesteld die het effect van een vaccinatie lijken te onderdrukken, waardoor patiënten minder goed antistoffen aanmaken. Dit zijn rituximab, ocrelizumab en fingolimod. 

Toch legt Sanquin-onderzoeker Theo Rispens aan de Volkskrant uit dat dat niet hoeft te betekenen dat die groep helemaal onbeschermd is. Er zijn namelijk aanwijzingen dat in dit geval andere geheugencellen van het immuunsysteem aan het werk worden gezet. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan. 

Lees ook: Dít is volgens onderzoek het beste coronavaccin

Een derde prik 

De komende maanden zullen de onderzoekers bestuderen hoe snel patiënten hun antistoffen kwijtraken. Immunoloog Marieke van Ham legt aan de Volkskrant uit dat bij gezonde mensen de hoeveelheid antistoffen na een vaccinatie vaak geleidelijk afneemt tot een stabiel niveau dat voor een langere tijd beschermt. Hoe dat bij mensen met een auto-immuunziekte zit, dat is dus nog de vraag. Mogelijk is daar een derde vaccinatie nodig. 

De eerste resultaten van het onderzoek naar de werking van het coronavaccin bij een auto-immuunziekte zijn al gedeeld met demissionair minister Hugo de Jonge. Hij moet volgende week besluiten welke patiënten in aanmerking komen voor een derde vaccinatie. De kleine groep die een derde prik krijgt, zal worden gevolgd om het effect in kaart te brengen.

Bron | de Volkskrant
Beeld | Getty Images

Ook interessant