null Beeld

Werken homeopathische slaapmiddelen echt en hoe gebruik je ze?

Als je vaak last hebt van slapeloze nachten, dan wil je

niets liever dan een oplossing vinden tegen al dat gedraai. Maar slaappillen

krijg je niet zomaar voorgeschreven en komen met vervelende bijwerkingen en

risico op verslaving. Zijn homeopathische slaapmiddelen dan een goed

alternatief?

We hebben alle voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Wat zijn homeopathische slaapmiddelen?

Homeopathische slaapmiddelen zijn slaapmiddelen op plantaardige basis. De bekendste ingrediënten zijn valeriaan, kamille, citroenmelisse, hop, St. Janskruid of slaapmutsje. Veel mensen denken dat het niet gevaarlijk kan zijn als iets natuurlijk is. Kruiden en planten kunnen echter ook heftige bijwerkingen hebben. Daarom wordt de markt voor homeopathische middelen streng gereguleerd, en alleen geregistreerde middelen mogen vrij verkocht worden. Hierbij zijn alle ingrediënten bekend en zijn de risicovolle ingrediënten in zo’n lage mate aanwezig, dat het risico op bijwerkingen en verslaving minimaal is.

Hoe werken homeopathische slaapmiddelen?

In de meeste gevallen brengen homeopathische slaapmiddelen je niet direct in slaap, maar helpen ze kalmeren. Kruiden als valeriaan en kamille gaan stress en spanning in het lichaam tegen, waardoor je makkelijker in slaap zou moeten vallen. Deze kruiden kunnen ook gebruikt worden om stress in het dagelijks leven te verminderen, bijvoorbeeld tijdens een examenperiode. Toch werken deze middelen niet voor iedereen, het is dus vooral uitproberen.

Lees ook:

Moeite met in slaap komen? Déze 20 wetenschappelijke tips kunnen je helpen

Hebben homeopathische slaapmiddelen bijwerkingen?

Zoals hierboven uitgelegd, wordt de verkoop van homeopathische slaapmiddelen streng gereguleerd. Hiermee wordt voorkomen dat middelen met heftige bijwerkingen of verslavingsgevaar zomaar vrij verkrijgbaar zijn. Toch blijven er aan kruiden altijd risico’s verbonden zitten, vooral als je er veel van neemt. Van valeriaan is bijvoorbeeld bekend dat je er maagklachten en misselijkheid van kunt krijgen. Kamille is een stuk vriendelijker, en kent vrijwel geen bijwerkingen. Voordat je een homeopathisch slaapmiddel wil gaan gebruiken, is het dus slim om altijd de mogelijke bijwerkingen en aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op te zoeken.

Hoe zit het met melatonine?

Slaapmiddelen die verkrijgbaar zijn zonder recept bevatten vaak melatonine. Dit is echter geen homeopathisch slaapmiddel, omdat melatonine een lichaamseigen stof is, en geen plant of kruid. Melatonine is ons ‘slaaphormoon’: ons lichaam maakt dit aan om onze biologische klok te reguleren. Zodra je lichaam deze stof aanmaakt, weet het dat het tijd is om te gaan slapen. Bij veel mensen is de productie van melatonine echter verstoord, bijvoorbeeld door de hoeveelheid blauw licht van onze telefoons en computers. Deze geven ons lichaam een signaal dat het nog dag is, en daardoor maak je geen melatonine aan.

Nadelen van slaapmiddelen met melatonine

Slaapmiddelen met melatonine kunnen dus de hoeveelheid melatonine in je lichaam verhogen. De vrij verkrijgbare slaapmiddelen bevatten echter hele lage doses, die geen extreem effect hebben. Hogere doses kunnen alleen worden uitgeschreven door een arts. Bovendien werken middelen met melatonine alleen wanneer bewezen is dat je lichaam een tekort aan melatonine heeft. Is dit niet zo, dan doet de extra melatonine uit slaapmiddelen niets voor je slaapritme.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Inslaap.nl, Vetvrij.com, Slapen.com

Beeld | iStock

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden