null Beeld

Wereld Menopauze Dag: 5 meestgestelde vragen over de overgang

Vandaag is het Wereld Menopauze dag. Dokter Kho, gynaecoloog en directeur bij het Women's Healthcare Center in Amsterdam gaf antwoord op prangende overgangsvragen.

Wat is de overgang eigenlijk precies?

"Het is de periode van ongeveer vijf jaar vóór en vijf jaar ná de laatste menstruatie. Vrouwen komen erin terecht tussen hun 45e en zestigste levensjaar. De duur van de overgangsperiode is voor iedere vrouw verschillend. Bij sommigen duurt het een paar maanden, anderen hebben er jaren last van."

Wat gebeurt er tijdens de overgang?

"De voorraad eicellen waarmee vrouwen geboren zijn, raakt uitgeput. Daardoor stoppen de eierstokken met de aanmaak van verschillende hormonen. Zo dalen de oestrogeen-, de progesteron- en de testosteronproductie. De schommelende hormoonspiegel zorgt voor een disbalans, die zich in allerlei klachten kan uiten."

Welke klachten kun je allemaal krijgen?

"Opvliegers, nachtzweten, maar ook vergeetachtigheid, wisselende stemmingen en afname van de conditie van het slijmvlies en het bindweefsel van de vagina en de urinewegen. Met alle gevolgen van dien: meer kans op blaasontsteking, droge vagina en plasklachten."

Waarom zitten vrouwen vaak niet lekker in hun vel tijdens de overgang?

"Oestrogeen zorgt voor de aanmaak van het 'gelukshormoon' serotonine. Als tijdens de overgang de oestrogeenproductie daalt, kan dat zorgen voor een neerslachtig gevoel. Naast de veranderingen in de productie en balans van hormonen, spelen andere factoren in deze periode vaak ook een rol. Kinderen die het huis verlaten, ouders die ziek worden of overlijden, een drukke baan... het brengt allemaal emoties met zich mee. Het verdwijnen van de menstruatie en hiermee de vruchtbaarheid, kan bij sommige vrouwen een gevoel van leegte veroorzaken."

Moeten we dit allemaal gewoon slikken? Of is er iets aan te doen?

"Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om klachten te verminderen. Dat is voor elke vrouw verschillend. Ten eerste is het belangrijk dat je begrijpt dat de overgang een natuurlijk proces is en dat klachten meestal tijdelijk zijn. Als de klachten echt belemmerend werken, bespreken we de mogelijkheid van medicatie. Dan kunnen niet-hormonale medicijnen zijn of een aanvulling met hormonen. Er zijn ook alternatieve mogelijkheden zoals sojatabletten."

Kijk voor meer informatie op www.womenshealthcarecenter.nl

Dit komt uit: dossier 'Overgang' uit Margriet 40-2014

In de overgang? Margriet shopt fijne hulpjes:

Lees meer:

Seks na de overgang minder fijn? Onzin!

Overgangsklachten? Stoppen met alcohol werkte het beste

Wat je moeder je nooit vertelde over de overgang

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden