null Beeld

Wereld Aids Dag 2014

‘Aids is wereldwijd doodsoorzaak nummer één onder vrouwen van 15 tot 45 jaar. Elke minuut sterft er ergens op de wereld een vrouw aan aids. Dat is onacceptabel, daar kunnen we ons niet bij neerleggen.’ Dat zei directeur Louise van Deth van STOP AIDS NOW! maandag op Wereld Aids Dag.

Op het Museumplein in Amsterdam stond op Wereld Aids Dag een gigantische red ribbon van rode ballonnen. Angela Groothuizen, ambassadeur van STOP AIDS NOW! liet ballonnen de lucht in voor de door aids weggevallen vrouwen én hun kinderen. Angela Groothuizen: ‘Want door deze verschrikkelijke epidemie is vader en moedertje spelen voor teveel kinderen in de wereld geen spel, maar de harde, dagelijkse werkelijkheid.’

Een half miljoen vrouwen

Vorig jaar overleed ruim een half miljoen vrouwen (naar schatting 520.000) aan aids, zo heeft UNAIDS voor STOP AIDS NOW! uitgerekend. Dat is meer dan alle vrouwelijke inwoners van Amsterdam. Louise van Deth: ‘We zijn het aan hen en aan de kinderen die zij achter laten verplicht om dit te stoppen. Want we weten wat moet gebeuren om te voorkomen dat zij overlijden aan aids én wat nodig is om te voorkomen dat ze hiv-infecties oplopen.’ Wereldwijd zijn er 16 miljoen vrouwen van wie bekend is dat ze hiv hebben. Dat is bijna net zoveel als het aantal inwoners in Nederland. Vooral jonge vrouwen en meisjes lopen risico op een infectie met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Angela Groothuizen: ‘Elke dag horen meer dan duizend jonge meiden van 10 tot 15 jaar ergens in de wereld dat zij hiv hebben.’

Veiligheid in Nederland

In Nederland is het mogelijk om met de juiste behandeling een gezond leven te leiden als je hiv hebt. Mensen met hiv hoeven niet meer zoals vroeger aids te krijgen en daar aan te overlijden. Vrouwen die hiv hebben kunnen met de juiste begeleiding kinderen krijgen, zonder dat ze het virus over dragen.

Aidsweeskinderen

Aids heeft tot nu toe al 17,8 miljoen kinderen een of beide ouders gekost. Vooral arme gezinnen in het zuiden van Afrika worden getroffen. STOP AIDS NOW! zet zich in voor een wereld zonder aids met projecten gericht op een betere toegang tot behandeling, preventie en voorlichting en de verbetering van de rechten van vrouwen, meiden en hun kinderen.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden