null Beeld

Welke probiotica kun je het best gebruiken tijdens een antibioticakuur?

Probiotica beschermen je darmflora tegen de verstorende werking van een antibioticakuur. Maar er bestaan zóveel soorten: hoe weet je nou welke het best is? Er is nu een gids uitgebracht met acht probiotica waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze goed werken.

Wie ooit op zoek is gegaan naar goede probiotica, weet dat er heel wat te kiezen valt. Elk product bevat weer een andere samenstelling van bacteriën, en ook weer in verschillende hoeveelheden. Hoe weet je nu welke je moet nemen?

Acht probiotica met bewezen effect

TNO en ARTIS-Micropia hebben de zoektocht iets gemakkelijker gemaakt. In de Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik hebben zij acht probiotica omschreven waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze de kans op diarree door antibioticagebruik verkleinen. Van de probiotica met drie sterren konden de onderzoekers tenminste drie onafhankelijke studies vinden die hebben aangetoond dat ze effectief zijn tegen antibiotica-geassocieerde diarree. Van de probiotica met twee sterren zagen ze een effect in twee studies, bij één ster in één studie.

null Beeld

(bron: artis micropia)

Lactobacillus rhamnosus GG

Volgens de onderzoekers verkleint de probiotische bacterie Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) de kans op antibiotica-geassocieerde diarree het meest. De probiotica Microbiol Platinum en Culturelle (allebei drie sterren) bestaan voor honderd procent uit deze bacterie. In de Advanced Multi-Billion Dophilus (één ster) is ook een beetje van deze bacterie gestopt. De overige producten bevatten andere bacteriestammen.

'Niet gezegd dat andere probiotica geen effect hebben'

De onderzoekers hebben alleen producten kunnen onderzoeken waarvan duidelijk op het etiket stond vermeld welke specifieke probiotische stammen erin zaten, en ook in welke hoeveelheden (zogenoemde 'kolonievormende eenheden'). Dat is niet altijd het geval. Van de meer dan 140 probiotische producten die ze in Nederland gevonden hebben, bleven er daardoor slechts acht over die ze konden aanbevelen. Dat wil volgens hen echter niet zeggen, dat de andere producten niet goed zijn. De onderzoekers pleiten nu voor een standaard EU-etiket waar al deze gegevens op vermeld staan.

Hoe gebruik je probiotica?

Er bestaat nog geen officieel behandeladvies voor probiotica. Op basis van de klinische studies adviseren de onderzoekers om tijdens een hele antibioticakuur probiotica te gebruiken en dat vol te houden tot één à twee weken na de kuur. Neem de probiotica twee uur na de antibiotica in.

Antibiotica en je darmflora

Antibiotica kunnen een verstorend effect hebben op je darmflora, met verschillende nadelige gevolgen. Antibiotica-gerelateerde diarree (AGD) is een van de meest voorkomende bijwerkingen. Een kwart van de volwassenen die antibiotica krijgt voorgeschreven, krijgt er last van. Dat gebeurt met name bij het gebruik van breedspectrum-antibiotica, zoals amoxicilline. Dit is met 1,2 miljoen uitgiftes per jaar het meest voorgeschreven antibioticum in Nederland. Probiotica beschermen het darm-microbioom tegen de verstorende werking van een antibioticakuur en bevorderen het herstel. Omdat je weerstand beter op peil blijft, heb je ook minder kans op terugkerende infecties.

Meer weten? De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in BMC Gastroenterology.

Bron | Micropia, nieuws voor diëtisten

Foto | iStock

Lees ook

Vier tips om te voorkomen dat je immuun wordt voor antibiotica

De vijf belangrijkste symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS)

Glutensensitiviteit: hoe merk je dat je het hebt?

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden