Margriet logo
null Beeld

Welke kleur heeft je snot? Dit zegt het over je gezondheid

De kleur van je snot kan veel zeggen over je gezondheid. Als je gezond bent kleurt je snot in principe helder, maar het kan voorkomen dat je snot geel, groen, rood, wit of bruin is. Wat kan er dan aan de hand zijn? Margriet legt het uit.

Wat is snot eigenlijk? Volgens Gezondheidsnet is snot simpelweg slijm. Je mond, neus, keel, longen, darmen en maag zijn bekleed met slijmvlies. Dit bestaat uit een laag cellen wat slijm produceert. Pas wanneer dit slijm uit je neus komt is het snot.

Gezond snot

Over het algemeen is 'gezond' snot helder en transparant. Het hoort een plakkerige structuur te hebben, een beetje te vergelijken met lijm. Bij helder snot is de kans kleiner dat je een virus of infectie bij je draagt.

Verkouden

Je snot kan wit van kleur worden als je een verkoudheid te pakken hebt. Je lichaam produceert meer snot als je verkouden bent, waardoor de kleur verandert. Ook kan het plakkeriger aanvoelen en dikker van structuur zijn. Wit snot kan ook een andere reden hebben: je eet te veel zuivelproducten. Het vet in de zuivelproducten zorgt ervoor dat je snot dikker en taaier wordt.

Virus of infectie

Heeft je snot een gele kleur? Dan kan het zijn dat je lichaam tegen een bacterie vecht. De witte bloedcellen zijn hard aan het werk om ervoor te zorgen dat de bacterie je lichaam verlaat. Aanvankelijk kan je snot licht van kleur zijn, later zal deze waarschijnlijk donkerder kleuren.

Heeft je snot een groene kleur? Dit kan erop wijzen dat er een bacteriële- of schimmelinfectie in je lichaam actief is. Ook in dit geval zijn de witte bloedcellen in gevecht met de bacterie. Kleurt je snot langer dan een week groen? Maak dan een afspraak bij de huisarts voor een check-up.

Bloed

Als je snot (licht)rood of (donker)bruin is, is de kans groot dat er bloed in zit. Er is geen reden tot paniek, want de kans is groot dat de kwetsbare huid in je neus is beschadigd. Dat kan niet zo veel kwaad, het heelt vanzelf. Wanneer je ook rood slijm ophoest, kan het zijn dat je bronchitis hebt. Houdt dit meerdere dagen aan? Ga dan naar de huisarts.

Bron | Gezondsheidsnet

Beeld | iStock

Lees ook eens

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden