Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Herken jij het betrouwbare keurmerk?

keurmerken.png

– In samenwerking met Milieu Centraal – 

Je ziet het op vele producten: een keurmerk. Een keurmerk helpt je met het kiezen uit verschillende producten, omdat het garanties geeft over eigenschappen zoals dier- of milieuvriendelijkheid. Maar herken je door het woud van keurmerken nog welke keurmerken betrouwbaar zijn? Milieu Centraal helpt met de KeurmerkenWijzer!

Een keurmerk laat zien dat het product of de dienst aan specifieke eisen voldoet. Welke eisen dat zijn, en wie het product daarop controleert, varieert per keurmerk. Een keurmerk is effectief als het een groot marktaandeel heeft.

Keurmerk maakt het onzichtbare zichtbaar

Wil je producten in de winkel vergelijken op eigenschappen die niet direct zichtbaar zijn? Dan geven keurmerken houvast. De eisen waaraan een product moet voldoen om het keurmerk te mogen dragen, zijn verschillend per keurmerk. Sommigen keurmerken geven garanties over de veiligheid of gezondheid van een product, andere stellen eisen aan milieuvriendelijkheid, dierenwelzijn of eerlijke handel.

Keurmerk verbetert duurzaamheid

Kiezen voor producten met een duurzaamheidskeurmerk draagt bij aan een duurzamere samenleving. Het kan wel even duren voordat jouw aankoop zich vertaalt in minder milieubelasting, hoger dierenwelzijn of eerlijker handel, want het marktaandeel moet groot genoeg zijn om verschil te maken.

Het blijkt dat kopers in de winkel kritischer gaan kijken naar alle producten, als er in de schappen ook producten met keurmerk liggen. Zo zijn er door de komst van keurmerken Max Havelaar en EKO nieuwe standaarden ontwikkeld voor gangbare producten.

En er zijn zogeheten tussensegmenten op de markt gekomen. Een voorbeeld is het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming met één en twee sterren. Dat is niet zo streng als EKO (biologische dierhouderij), maar stelt wel meer eisen aan dierenwelzijn dan het wettelijk minimum.

Geen keurmerk? Niet per se slechter

Een keurmerk laat zien dat een product aan specifieke eisen voldoet, maar een product zonder keurmerk met geaccrediteerde controle is niet per se slechter. De fabrikant kan de aanvraag en de controle van een keurmerk te duur vinden en er daarom vanaf zien, terwijl zijn product wel aan de eisen voldoet. Of de producent vindt de eisen die een keurmerk stelt te laag, en wil zich daarom niet verbinden.

Kijk op Keurmerkenwijzer.nl voor een uitgebreide toelichting.

Ook interessant