Gezondheid

Welke kaassoort is de meest gezonde keuze?

welke-kaassoort-is-het-gezo.png

Kaas is voor veel Nederlanders dagelijkse kost. Op een boterham, verwerkt als ingrediënt in een maaltijd of bij de borrel. Maar heb je je weleens afgevraagd welke kaassoort de meest ‘gezonde’ keuze is, als je toch wilt letten op wat je eet?

Hoe gezond is kaas in het algemeen?

Kaas past in een gezond voedingspatroon, mits met mate gegeten. Voor volwassenen geldt het advies van het Voedingscentrum om niet meer dan 1,5 plak (30 gram) kaas per dag te eten. Bij voorkeur gaat het om 20+ en 30+ kaas, waar minder calorieën en verzadigd vet in zitten. Het verzadigd vet in kaas vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziektes.

Kaas heeft over het algemeen ook een hoog zoutgehalte. Dit vergroot de kans op een hoge bloeddruk als je er te veel van eet. Harde kaassoorten zoals Goudse kaas bevatten zo’n 2 gram zout per 100 gram. Ongeveer 10% van het zout dat een Nederlander binnenkrijgt, komt van kaas. De aanbeveling is om minder zoute kaassoorten te kiezen.

Welke verschillende kaassoorten zijn er?

Mozzarella, geitenkaas, Hollandse kaas, brie… Er zijn veel verschillende soorten kaas. Wat zijn hun kenmerken en hoe gezond zijn ze?

Harde Hollandse kazen
Er bestaan heel veel soorten en indelingen van de harde Hollandse kazen. Het meest duidelijk is de indeling naar leeftijd: jonge, jong belegen, belegen, extra belegen, oude en overjarige kaas. Hoe langer de kaas rijpt, hoe droger en harder en voller en pittiger van smaak. Vervolgens is er een traditionele benaming naar herkomst: Edammer, Goudse, Leidse en Friese kaas. Dit is veranderd naar een soortnaam, die een bepaalde vorm, smaak en kleur heeft.

Er zijn ook soorten kaas waarvoor andere soorten melk gebruikt zijn:

  • Graskaas: gemaakt van melk van koeien die het jonge voorjaarsgras hebben gegeten.
  • Boerenkaas: kaas gemaakt met rauwe melk volgens een traditionele en gecontroleerde bereidingswijze op de boerderij. Deze kaas is (half)hard en rijpt lang onder een lage zuurgraad. Daardoor kunnen bacteriën er moeilijk in overleven.

De aanduidingen 10+, 20+, 30+, 40+, 45+, 48+, 50+, 60+ op de verpakking geven het vetgehalte aan.

Speciale soorten kaas
Naast de harde Hollandse kazen heb je ook nog een aantal speciale kazen:

  • Schimmelkaas, zoals brie, roquefort en camembert: kaas die gedurende de productie bewerkt is met schimmelsporen. De gebruikte schimmel is een Penicillium-soort, in een witte, groene of blauwachtig variant (blauwaderkaas).
  • Smeerkaas: wordt gemaakt door water en smeltzouten aan gemalen kaas toe te voegen en dit te verhitten.
  • Verse (room)kaas: verse kazen zijn niet geperst en nauwelijks gerijpt, voorbeelden zijn hüttenkäse en mozzarella. Verse roomkaas is gemaakt van melk waar room aan is toegevoegd. Het is een smeerbare kaas.

Welke kaassoort is nu het ‘gezondst’?

Kaas is vanwege het hoge zoutgehalte en het verzadigde vet dus niet heel gezond, maar je kunt wel een gezondere keuze maken door te kiezen voor de kaas met het minste vet. Hieronder een overzicht met het vetgehalte per 100 gram van verschillende soorten kaas.

Harde kazen                                   Vet in grammen per 100 gram kaas

Oud 48+                                               34
Geitenkaas                                           32
Belegen 48+                                        31
Jong belegen 48+                              30
Jong 48+                                             30
Leidse / Friese nagelkaas 40+        24
Edammer 40+                                    24

Zachte kazen                                Vet in grammen per 100 gram kaas

Brie 60+                                              33
Camembert                                        29
Brie 50+                                              25
Zuivelspread                                      24
Smeerkaas 48+                                 23
Fetakaas                                             19
Alle soorten 30+                               18
Mozzarella                                         18
Smeerkaas 40+                                 17
Geitenkaas                                         16
Smeerkaas 30+                                15
Camembert  30+                             14
Alle soorten 20+                              12
Smeerkaas 20+                                 9
Hüttenkäse                                        4

Zoals je kunt zien bevat oude kaas dus meer vet dan jonge kaas, zo’n 10%. Dat komt doordat er minder vocht (water) in oude kaas zit. Dit vocht bevat geen vet, de ‘droge stof’ daarentegen wel.

Bron | Voedingscentrum
Beeld | iStock

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op
 Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant