Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Welke invloed heeft Kerst op je hart?

invloed-kerst-op-hart.png

‘It’s the most wonderful time of the year’… Hoewel de kerstdagen vooral in het teken van gezelligheid horen te staan, kunnen de voorbereidingen nogal wat stress met zich meebrengen – waardoor je uiteindelijk uitgeput aan het kerstdiner verschijnt. Hoe gezond zijn de kerstdagen eigenlijk voor je hart? We vroegen het aan cardiologe Janneke Wittekoek.

Een aantal jaar geleden is er in Amerika een groot onderzoek gedaan naar seizoensgebonden sterfte aan hart- en vaatziektes. Hieruit bleek dat er een piek in sterfte is in de maanden december en januari. In eerste instantie werd dit in verband gebracht met koudere temperaturen. Koud weer heeft een ongunstig effect op de bloeddruk, de bloedstolling en leidt vaker tot spasmen van de kransslagaders (de slagaders die het hart van bloed en zuurstof voorzien). Recent zijn deze studieresultaten nog eens onder de loep gelegd en wat bleek?

Kerststress

Er is niet alleen een verhoogde sterfte tijdens de wintermaanden, maar er zijn ook twee heel duidelijke pieken zichtbaar tijdens Kerst en Oud en Nieuw. De redenen hiervoor zijn nogal uiteenlopend. De belangrijkste factor is toegenomen emotionele stress. Dit begint al als de eerste kerstballen worden verkocht, wordt erger als de kerstverlichting uit de knoop moet, en bereikt zijn hoogtepunt bij de voorbereidingen van het driesterrendiner voor tien personen. Het kan gezellig zijn, maar helaas zorgen conflicten, ingewikkelde familierelaties en te hoge verwachtingen er vaak voor dat de sfeer rond de Kerst grondig verpest wordt. Daarnaast is er ook nog een financiële druk omdat er kerstcadeaus moeten worden gekocht en niet te vergeten alle kosten voor de nieuwste kerstdecoraties en andere toeters en belletjes.

Alcohol en vetrijke voeding

Vaak beginnen de kerstborrels al weken van tevoren en ook een ‘derde kerstdag’ wordt tegenwoordig steeds gewoner. Terwijl je nog vol zit van een uitgebreide brunch word je alweer verwacht bij een vijfgangendiner. En tijdens deze diners wordt er vaak vetrijk en buitensporig veel gegeten. De inname van meer verzadigde vetten, zout en alcohol is een extra belasting voor het hart. Een vette maaltijd heeft een direct ongunstig effect op de binnenbekleding van de kransslagaderen. Te veel alcohol en zout (zeker in combinatie met de eerder genoemde stress) is bloeddrukverhogend. Ook kan alcohol aanleiding geven tot hartritmestoornissen. Daarnaast lijkt een verhoogde graad van luchtvervuiling door het veelvuldig stoken van open haarden en andere vuurtjes een rol te spelen tijdens de feestdagen. Deze verhoogde concentratie van rookdeeltjes verhoogt de bloeddruk en wordt geassocieerd met meer hartproblemen. De laatste verklaring voor de pieksterfte rond Kerst en Oud en Nieuw is dat het bezoek aan de cardioloog wordt uitgesteld rondom de feestdagen en de kans groter is dat men bij eventuele spoedopvang te maken krijgt met vervangende artsen die de patiënt niet goed kennen.

Relax

Laat je niet inpakken door verleidende kerstreclames en mooie decors in kerstfilms. Probeer te genieten, ook al is de kalkoen uitverkocht, draag je dit jaar weer dezelfde jurk als vorig jaar en zijn niet alle cadeaus op tijd binnen. Relax! Het is onmogelijk om aan alle verwachtingen te voldoen. Om ellende te voorkomen overleg je tijdig met je eigen cardioloog, houd je je verre van stressbevorderende familie en eet en drink je niet te veel.

Fijne kerstdagen!

Over Janneke Wittekoek
Janneke Wittekoek  is cardiologe, gezondheidswetenschapper, en oprichtster van de HeartLife klinieken in Utrecht. Zij is gespecialiseerd in preventie van hart- en vaatziektes. Daarnaast heeft zij een bijzondere interesse in het vrouwenhart en is zij actief in de werkgroep Hart voor vrouwen van de Nederlandse Hartstichting. Zij is ook te zien op tv in het medisch infotainment programma Je lijf je leven van RTL.

Ook interessant