Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Deodorant, tampons, pannen: welke chemische producten zijn nu écht schadelijk?

close-up-of-female-deodorant.jpg

Ze komen steeds vaker langs: verontrustende nieuwsberichten over wéér een product dat kankerverwekkende of andere gevaarlijke stoffen zou bevatten. Toch zijn deze producten niet altijd even gevaarlijk als we denken: de feiten en fabels op een rijtje.

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wist dat steeds meer mensen zich ongerust begonnen te maken over chemische producten. Samen met VeiligheidNL en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben ze daarom een website in het leven geroepen waar mensen vragen kunnen stellen over dit soort producten. Onderstaande producten werden hier vaak genoemd.

Antiaanbakpannen

Pannen met een antiaanbaklaag zijn fijn in gebruik: ze zijn makkelijk schoon te maken, en je hebt niet veel vet nodig om je eten er in te bakken. De antiaanbaklaag in dit soort pannen wordt meestal gemaakt door het merk Teflon. Over Teflon zijn de afgelopen jaren nogal wat geruchten rondgegaan. De antiaanbaklaag van Teflon bestaat uit de chemische stof polytetrafluorethyleen (PFTE). Bij verhitting zouden er schadelijke stoffen vrijkomen die kanker kunnen veroorzaken. Het RIVM zegt echter dat het veilig is om deze pannen te gebruiken, mits je ze verhit tot maximaal 350 graden. Wordt de pan heter, dan kunnen er inderdaad fluorwaterstofdampen vrijkomen. Deze zijn echter alleen irriterend en geven tijdelijk een grieperig gevoel, maar zijn niet schadelijk op de lange termijn.

Deodorant

Over deodorant wordt wel eens gezegd dat het borstkanker kan veroorzaken. Er zijn een aantal onderzoeken die deze bewering ondersteunen, maar het RIVM ziet in deze onderzoeken wel grote tekortkomingen. Ze zijn dus niet volledig betrouwbaar. Andere (betrouwbare) wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat er geen bewijs is dat deodorant kankerverwekkende stoffen bevat.

Tampons

In tampons zitten inderdaad wat schadelijke stoffen, maar in zo’n kleine hoeveelheid dat dit niet gevaarlijk is voor onze gezondheid. In de Europese Unie wordt er heel streng gekeken naar dit soort producten en je kunt hier dan ook veilig tampons gebruiken. In landen buiten Euorpa heb je die zekerheid echter niet, omdat hier niet overal dezelfde wetgeving op schadelijke chemicaliën van toepassing is. Pas daarom op met het kopen van tampons in het buitenland.

Lippenbalsem

Er gaan vaak geruchten dat lippenbalsem verslavend is. Toch is dit niet waar, zegt het RIVM. Er zitten namelijk geen verslavende stoffen in producten als Labello of Blistex. Het ‘verslavende’ effect wat mensen ervaren is dat ze gewend zijn altijd vette lippen te hebben, en daarom voelt het vreemd wanneer dit niet zo is.

Anti-muggenmiddelen

Muggen hebben een hekel aan het stofje DEET.  Je vindt dit middel daarom ook in bijna alle anti-muggenmiddelen.. DEET is een chemisch stofje dat niet alleen slecht zou zijn voor muggen, maar ook voor mensen. Volgens het RIVM klopt dit, maar alleen als we met hele grote hoeveelheden DEET in contact zouden komen. De hoeveelheid in de anti-muggensmeersels is niet schadelijk. Producten met een hogere concentratie dan 50% DEET kunnen wel leiden tot vergiftigingsverschijnselen.

Haarverf

Haarverf is ook een ontzettend chemisch goedje, dus gaan er allerlei geruchten over rond. En dan met name het gerucht dat je haar er van uit zou kunnen vallen. Dit is echter niet waar, tenzij je allergisch bent voor de chemische stoffen in haarverf. Een allergische reactie bestaat dan vaak uit irritatie en jeuk, en in extreme gevallen zou er haaruitval kunnen optreden. Het is daarom belangrijk dat je eerst een beetje verf op je huid test om te kijken of je allergisch bent.

Bron | HLN.be
Beeld | iStock

Lees meer over lekker en gezond leven in deze bruisende Margriet-special. Hij staat vol weetjes, tips, uitgebreide interviews en onderzoeken. Kortom, alles om op elke leeftijd energie op te doen en uit je leven te halen wat erin zit.

Bestel hier

 

Ook interessant