null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Welk risico heeft het eten van vlees op antibioticaresistentie?

De laatste jaren maken -wereldwijd- steeds meer mensen zich zorgen om het gebruik van antibiotica. Dit is een geneesmiddel wat actief bacteriën en infecties bestrijdt. Het grote nadeel van antibiotica is dat, bij veelvuldig gebruik, antibioticaresistentie kan optreden. Hierdoor wordt het voor artsen lastiger om bepaalde ziekten doeltreffend te behandelen.

In veel Europese landen is het gebruikelijk om antibiotica in te zetten voor het bestrijden van infecties. Vanwege het risico op antibioticaresistentie wordt het geneesmiddel in Nederland alleen voorgeschreven wanneer het echt noodzakelijk is. Maar, omdat ook dieren (soms) antibiotica krijgen toegediend, zou je denken dat, wanneer je regelmatig vlees eet, je ook een deel van deze antibiotica binnenkrijgt.

Geen resten

Toch is die angst onterecht, stelt Benno Ter Kuile van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Dat komt, omdat de regels in ons land, de laatste jaren flink zijn aangescherpt. Vroeger werden antibiotica -preventief- door kippen- en varkensvoer gemengd om groei van de dieren te bevorderen. Tegenwoordig krijgen alleen zieke dieren antibiotica toegediend. Daarnaast mogen de dieren pas geslacht worden wanneer de medicijnresten volledig uit het lijf zijn verdwenen. De NVWA voert regelmatig, steekproefgewijs, controles uit, om er voor te zorgen dat de wetgeving wordt nageleefd. Ook in het buitenland gelden, volgens Ter Kuile, vergelijkbare strikte regels.

Angst voor antibioticaresistentie

Toch speelt antibioticaresistentie wel een belangrijke rol in de vleesindustrie. Zo is er bij veel dieren een bacteriegroep gevonden, die bestand is tegen de meest voorkomende soorten antibiotica. Gelukkig, richt deze bacteriegroep, in de meeste gevallen, geen schade aan. Het wordt pas een probleem wanneer de bacteriën een infectie veroorzaken, die met de gebruikelijke antibiotica niet te genezen is.

Bron| Volkskrant, Het Voedingscentrum

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden