Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wel of geen light-producten? Dit ontdekten wetenschappers

snoepen.jpg

Kies je vaak voor light-producten omdat hier minder calorieën in zitten? Let dan wel op. Wetenschappers hebben namelijk aangetoond dat deze op de lange termijn helemaal niet helpen om af te vallen of op gewicht te blijven. Sterker nog, we gaan er alleen maar méér van eten en drinken!

Ze bevatten minder calorieën en juist daarom worden we er dikker van. Van light-frisdrank, light-chips en al die andere ‘verantwoorde’ snacks gaan we namelijk alleen maar méér eten, zo blijkt uit een studie van onder andere marketinghoogleraren Joost Pennings van Wageningen University en Peter Verhoef van Rijksuniversiteit Groningen. De resultaten worden eind 2016 gepubliceerd in het International Journal of Research in Marketing.

Dertien procent meer calorieën

Dat we in het begin meer light-chips eten zodra we daarop zijn overgestapt was al bekend, maar nu blijkt dat we dat een jaar later nog steeds doen, lezen we in het persbericht van Wageningen UR. Sterker, we eten dan naast de ‘magere’ ook weer de normale variant. Gemiddeld kopen we dertien procent meer calorieën het jaar na de eerste aankoop dan het jaar daarvoor, constateerden de onderzoekers.

Minder ‘schuldgevoel’ met lightproducten

De gezondheidsclaim dat er minder calorieën per 100 gram in zitten klopt dus wel, maar omdat we er daarom meer van eten, werkt die claim contraproductief, legt Joost Pennings uit: “Mensen voelen zich schuldig als ze iets eten waar ze dik van worden, maar als ze overschakelen op light blijken ze er meteen meer van te eten. Vervolgens wordt dat een gewoonte, waarbij ze na een jaar niet alleen meer eten van de lightversie, maar vaak deels ook weer van de gewone variant.”

Psychologisch effect

Het onderzoeksteam adviseert de overheid dan ook om voorzichtig te zijn met het aanprijzen van light-producten. Peter Verhoef: “Light is niet slecht, maar we moeten ons bewust zijn van het psychologische effect van die claim. Als we willen dat mensen met overgewicht ook daadwerkelijk minder calorieën binnenkrijgen, moeten we ze beter voorlichten.”

 

Ook interessant