null Beeld

Wel of geen donor: weet jij al wat je wilt?

Bijna een kwart van de Nederlanders wil organen doneren, zo bleek deze week uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Heb jij al laten weten wat je wilt? 

Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting staan ongeveer duizend mensen op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie. De meesten wachten op een nier. Soms moeten zij echter zo lang wachten, dat het te laat is. Hoe meer mensen dus aangeven dat ze donor willen zijn, hoe groter de kans dat anderen het kunnen redden. Je kunt dit aangeven in het Donorregister.

Liever geen donor? Laat het ook weten!

Maar net zo belangrijk is het om aan te geven dat je géén donor wilt zijn. Dit geeft duidelijkheid en zekerheid aan je familie die op het moment dat de vraag zich aandient al genoeg aan hun hoofd hebben. Of je nu ja of nee tegen orgaandonatie hebt gezegd, als je je keuze hebt laten registreren, gebeurt er na je overlijden altijd wat jij wilt.

Hoeveel mensen kun je helpen?

Gemiddeld staat een donor drie organen af. Je kunt dus per persoon wel drie levens redden. Theoretisch kun je zelfs tot wel acht organen afstaan, maar in de praktijk komt dat zelden voor.

Nooit te oud

Er bestaan nog veel misvattingen over orgaandonatie. Sommige mensen denken dat ze te oud of te ziek zijn, maar dit is aan de arts is om te beoordelen. Je bent dus nooit te oud om donor te zijn!

Eerder dood verklaard?

Een broodjeaapverhaal is dat een arts je eerder dood zal verklaren als hij weet dat je als donor geregistreerd staat. Een arts wil zijn patiënt altijd beter maken, bovendien weet hij niet met welke keuze je in het register staat! Pas wanneer overlijden onvermijdelijk is, raadpleegt de arts het Donorregister.

Registreren doe je zo

In het Donorregister kun je laten vastleggen of je na je overlijden je organen en/of weefsel wilt afstaan óf dat je die beslissing overlaat aan anderen, zoals je familie of partner. Ook kun je vastleggen welke organen en weefsels je wilt afstaan.

Ga naar wordookdonor.nl. Met je DigiD kun je in twee minuten je keuze doorgeven, maar je kunt ook een digitaal formulier invullen dat je zelf kunt printen en gratis kunt terugsturen. Geen printer? Je kunt zo'n papieren donorformulier ook ophalen bij de afdeling burgerzaken van de gemeente.

Geldt het oude donorcodicil nog?

Het donorcodicil van vroeger - het handgeschreven kaartje dat je bij je moest dragen - is nog geldig, maar is niet hetzelfde, want je keuze staat niet centraal geregistreerd. Als je er zeker van wilt zijn dat je wens na overlijden wordt gehonoreerd, kun je je het beste registreren.

Meer weten?

null Beeld

In Margriet 42 (2015) lees je meer over orgaan-en weefseldonatie. Je kunt 'm hier nabestellen!

Hoe goed is jouw bloed?

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden