Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat je wel en juist niet zou moeten zeggen tegen iemand die afgevallen is

wat-je-wel-en-juist-niet-zou-moeten-zeggen-tegen-iemand-die-op-afgevallen-is.jpg

Een complimentje als iemand afgevallen is: je bedoelt het waarschijnlijk goed, maar tóch kan het ook helemaal verkeerd overkomen. We blijken namelijk nogal eens een verkeerde opmerking te maken wanneer het komt op gewichtsverandering. Maar wat kun je eigenlijk beter niet én juist wel zeggen wanneer iemand afgevallen is?

Psycholoog Nancy Sokarno legt de do’s en don’ts uit aan aan Body + Soul.

Niet zeggen:

Dat gewicht een gevoelig onderwerp is voor veel mensen zal je niet meer verrassen. Vooral bij vrouwen ligt de lat om dun en fit te zijn erg hoog. Daardoor zijn we ook snel geneigd om opmerkingen te maken over iemands gewichtsverlies, zélfs als we niet weten waarom en hoe die persoon afgevallen is. Niet alleen een dieet kan zorgen dat je wat kilo’s kwijt bent geraakt: ook een fysieke of mentale aandoening kunnen bijvoorbeeld de oorzaak zijn. Daarom moeten we beter nadenken over wat we wel en niet zeggen wanneer iemand afgevallen is, zegt psycholoog Sokarno.

‘Heb je dít dieet al geprobeerd?’

We begrijpen dat je het goed bedoelt: je wilt iemand helpen bij zijn of haar dieet. Toch kun je van die dieethypes beter links laten liggen, zegt de psycholoog. Je weet nooit hoe gevoelig gewicht en dieet bij iemand ligt, dus een streng, gelimiteerd dieet aanraden is geen goed idee. Iedereen verliest gewicht op een andere manier en de focus zou moeten liggen op een gezonde levensstijl.

‘Je ziet er fantastisch uit!’

Ook hier lijkt het natuurlijk een compliment, maar als het enige dat iemand verandert heeft zijn of haar gewicht is, kun je dit toch beter niet zeggen. Ook complimenten als ‘ben je afgevallen?’ zijn volgens de psycholoog toch niet zo’n goed idee. Eigenlijk suggereer je namelijk dat iemand er voor hij of zij afgevallen was níet goed uitzag.  En ook al bedoel je het waarschijnlijk niet zo, toch kan het wel kwetsend overkomen op iemand die op dieet geweest is.

Lees ook:
Dít zeggen experts over het sirtfood dieet waarmee Adele zo veel is afgevallen

‘Hoeveel kilo ben je kwijt?’

Nummers kun je volgens psycholoog Sokarno beter helemaal achterwege halen. “Vragen die focussen op het getal op de weegschaal, kunnen suggereren dat iemands waarde gebaseerd is op hoeveel gewicht hij of zij afgevallen is”, zegt ze. Dát is natuurlijk niet de bedoeling.

‘Pas op dat je niet weer aankomt!’

Ook dit is volgens psycholoog Sokarmo niet iets wat je zou moeten zeggen tegen iemand die afgevallen is. Het kan simpelweg de prestatie die het afvallen is, terugbrengen naar iets kleins en misschien zelfs iets wat maar tijdelijk is.

‘Ik kan niet geloven dat..’

“Ik kan niet geloven dat je er zo goed uitziet” of “Niet te geloven dat je zó veel afgevallen bent” bedoel je waarschijnlijk goed. Je wilt benadrukken dat iemand er hard voor gewerkt heeft en je het resultaat erg mooi en knap vindt. Toch is het niet echt vriendelijk: waarom zou iemand deze prestatie niet kunnen leveren? Dat klinkt alsof je die persoon ondermijnt.

Wél zeggen:

Misschien schrik je nu omdat je deze dingen regelmatig wel gezegd hebt. Niets aan te doen en iets waar veel van ons ons schuldig aan gemaakt hebben. Maar je kunt er natuurlijk wel van leren, door je opmerkingen nu aan te passen. Wat kun je volgens psycholoog Sokarno dan wél zeggen?

‘Je ziet er vrolijk uit!’

Het grootste doel is dat je focust op het ondersteunen van iemand, in plaats van op zijn of haar gewicht. Dus door te zeggen dat iemand er vrolijk, energiek of op een andere manier positief uitziet, focus je op zijn of haar mentale gezondheid in plaats van fysieke uiterlijk. Zo stel je jezelf open om diegene te ondersteunen bij problemen, zonder hem of haar af te rekenen op gewicht.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Focus op gezondheid

We zijn als personen natuurlijk veel meer dan alleen een nummer op de weegschaal; focus daar dan ook op bij het geven van een compliment. Weet je dat iemand aan het trainen is om fitter te worden? Zeg dan daar iets over, in plaats van over het gewichtsverlies wat ontstaat door de trainingen. Zo kun je toch laten zien dat je de effecten ziet, zonder het gewicht te benoemen.

Focus op de emotionele kant

Aansluitend op de vorige opmerking, is het belangrijk om te focussen op hoe mensen zich voelen in plaats van hoe ze eruit zien. Zo kun je ook ontdekken of het gewichtsverlies zorgt voor positieve emoties, bijvoorbeeld blijdschap en een zelfverzekerd gevoel, of juist negatieve. Soms kan gewichtsverlies bijvoorbeeld ontstaan door stress, depressiviteit of een poging om controle te krijgen. Door open te staan voor die emoties, kun je hulp bieden en iemand doorverwijzen naar de juiste specialisten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Body & Soul
Beeld | iStock

Ook interessant